Električne ogrlice za ljubimce zabranjene u Engleskoj

Engleska vlada najavila je zabranu korištenja električnih ogrlica za mačke i pse. Takve ogrlice, koje se najčešće kontroliraju pomoću daljinskog upravljača, proizvode i do 6000 volti, ponekad trajanja i do 11 sekundi. Neke druge ogrlice ispuštaju štetne kemikalije koje mirisom trebaju odvratiti ljubimce od određenih ponašanja.

Dokazano je da korištenje takvih ogrlica uzrokuje, pa i pogoršava, bihevioralne probleme kod životinja te ih čini anksioznima. Kemikalije koje ogrlice ispuštaju mogu oštetiti i pseći osjet njuha.

Udruge za prava životinja koje su prosvjedovale za ukidanje takvih ogrlica ohrabruju vlasnike kućnih ljubimaca na korištenje tehnika pozitivnog poticanja.

Prema anketi provedenoj 2014. godine, 74% engleskog stanovništva podržava zabranu, dok je trećina ispitanika mislila da zabrana već postoji. U Škotskoj i Walesu zabrana je već na snazi.

Dr. Rachel Casey iz organizacija Dogs Trust pozdravila je zabranu. "Znanstvena istraživanja pokazala su kako električni uređaji koji proizvode averzivni stimulans imaju negativan utjecan na pseću dobrobit, tako da će ova zabrana imati pozitivan efekt na pse u UK-u."

"Ovi okrutni uređaji koriste se kako bi trenirali i kontrolirali mačke i pse pomoću boli i straha. To ne samo da je neprihvatljivo, već je i nepotrebno kako bi se postigle dugotrajne promjene u ponašanju," rekla je dr. Samantha Gaines iz RSPCA-a.

Ograde pod naponom, koje koriste elektrošokove kako bi spriječile životinje da zalaze u određena područja, i dalje su legalne zbog dokaza da su spriječile da do 300 000 životinja nastrada u prometnim nesrećama. [K.D.] Guardian / GoodNewsNetwork...

Zadnja izmjena: 18-09-2018 @ 15:05