Logo
Print this page

Sarajevo film festival za rodnu ravnopravnost

Foto: SFF Foto: SFF

Sarajevo film festival pridružio se festivalima u Cannesu, Annecyju i Locarnu u promoviranju rodne ravnopravnosti u filmu.

Direktor festivala Mirsad Purivatra prošli tjedan potpisao je 5050×2020, prisegu čiji je cilj osigurati veću odgovornost festivala u ostvarivanju rodnog pariteta do 2020. godine prikupljanjem statistika vezanih uz rod filmaša, identificiranjem članova koji odabiru filmove koji će se prikazivati te razvijanjem strategija za postizanje ravnopravnosti u festivalskom odboru.

Organizatori festivala izjavili su kako je ovaj potez njihov doprinos uspostavljanju rodne ravnopravnosti i inkluzivnosti u filmskoj industriji.

Glavni program ovogodišnjeg SFF-a uključivao je deset naslova, od kojih su četiri režirale žene. Šest od 17 dokumentarnih filmova režirale su žene, a od 17 filmova u programu Kinoscope žene su režirale njih osam.

"U mnogim zemljama, čak pola diplomiranih filmaša čine žene, koje uspijevaju režirati sjajne filmove. Imamo šansu vidjeti te filmove i veoma smo sretni što ih možemo prikazati," izjavila je Mathilde Henrot, jedna od organizatorica Kinoscopea.

Premda se čini da se situacija u filmskoj industriji mijenja na bolje te da su filmski festivali otvoreniji prema ravnopravnoj zastupljenosti filmova režiranih od strane žena i muškaraca, ne podupiru svi takve akcije.

Naime, prošlog je tjedna Europska ženska audiovizualna mreža (EWA) objavila otvoreno pismo u kojem poziva Venecijanski filmski festival da potpiše 5050x2020. Kreativni direktor festivala Alberto Barbera na to je odgovorio: "Ako uvedemo kvote ili potrebe za rodnom ravnopravnošću, dat ću otkaz." [K.D.] Women and Hollywood

Zadnja izmjena: 26-08-2018 @ 18:28
Ustupljeno pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima 3.0 Croatia. Tekstove objavljene na VoxFeminae.net-u možete slobodno kopirati, prenositi i uređivati uz obavezno jasno istaknuto ime autora/ice i izvor članka s povratnim linkom na našu stranicu te uz uvjet da ga potom sami ne zaštićujete autorskim pravom.