Marie Curie zauzela vrh liste žena koje su promijenile svijet

Marie Curie, poljsko-francuska kemičarka koja je prokrčila put u istraživanju radioaktivnosti i prva osoba i žena koja je osvojila dvije Nobelove nagrade, proglašena je najutjecajnijom ženom na svijetu.

BBC History magazine sastavio je popis 100 žena koje su promijenile svijet. Kandidatkinje je izabrao tim od deset stručnjaka/inja, a BBC-jevi čitatelji i čitateljice svrstali su Marie Curie na prvo mjesto, piše The Guardian.

Patricia Fara, predsjednica BSHS-a (British Society for the History of Science), izjavila je kako se Curie može pohvaliti „izvanrednim nizom postignuća“. Bila je prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu za fiziku i kemiju te prva žena koje je postala profesoricom na Sorbonni.

„Izgledi su uvijek bili protiv nje“, rekla je Fara. „U Poljskoj, njezina patriotska obitelj trpjela je ruski režim, u Francuskoj bila je strankinja - i naravno, gdje god se našla, suočavala se s diskriminacijom kao žena.

Znanstvenice su zastupljenije na ovoj listi od umjetnica. Uz Curie, u top 10 svoje mjesto dobila je Ada Lovelace, prva računalna programerka, kristalografinja Rosalind Franklin te Marie Stopes, doktorica i aktivistkinja za kontracepciju.

Jedina spisateljica u prvih dvadeset je Jane Austen, a umjetnica Frida Kahlo zauzela je tek 34. mjesto na listi.

S druge strane, na listi su se našle brojne političke aktivistkinje. Rosa Parks, koja se nalazi na drugom mjestu, odbila je ustupiti bijelcu svoje sjedalo u autobusu u svome rodnome gradu Montgomeryju, čime je pokrenula borbu za prava crnaca i pomogla u borbi za građanska prava.

Pankhurst, liderica sufražetskog pokreta i utemeljiteljica Ženske socijalne i političke unije (WSPU), našla se na trećem mjestu; Mary Wollstonecraft, osnivačica modernog feminizma, zauzela je deseto mjesto, a Josephine Butler, aktivistkinja koja se borila protiv seksualnog iskorištavanja žena, je na 18. mjestu.

Međutim, ovakav bi izbor mogao prouzročiti prijepore, napominju iz The Guardiana. Zaslužuje li Margaret Thatcher doista šesto mjesto ili princeza Diana petnaesto? Ima li Eleonora od Akvitanije, koja je zauzela 11. mjesto, veći značaj u svjetskoj povijesti od Djevice Marije na 12. mjestu? [H.Š]

Popis prvih 20 najutjecajnijih žena:
 1. Marie Curie
 2. Rosa Parks
 3. Emmeline Pankhurst
 4. Ada Lovelace
 5. Rosalind Franklin
 6. Margaret Thatcher
 7. Angela Burdett-Coutts
 8. Mary Wollstonecraft
 9. Florence Nightingale
 10. Marie Stopes
 11. Eleanora od Akvitanije
 12. Djevica Marija
 13. Jane Austen
 14. Boudicca
 15. Diana, princeza od Walesa
 16. Amelia Earhart
 17. Kraljica Viktorija
 18. Josephine Butler
 19. Mary Seacole
 20. Majka Tereza
Zadnja izmjena: 17-08-2018 @ 12:11