Logo
Print this page

Europski parlament poziva na globalnu zabranu testiranja na životinjama

Foto: Europski parlament Foto: Europski parlament

Premda je testiranje kozmetike na životinjama zabranjeno u Europskoj uniji od 2013. godine, u preko 80% zemalja svijeta takvi su eksperimenti uobičajeni. Zastupnice i zastupnici Europskog parlamenta stoga su ovaj mjesec zatražili konvenciju na razini UN-a, a međunarodna zabrana bi trebala stupiti na snagu prije 2023. godine. Ističu i da dosadašnja zabrana nije utjecala na rast kozmetičke industrije u EU te da je čak otvoreno 2 milijuna novih radnih mjesta.

Prisjetimo se, Uredba o kozmetičkim proizvodima iz 2013. zabranjuje ne samo testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama, već i stavljanje na tržište kozmetičkih proizvoda čija su konačna formulacija, sastojci ili kombinacije sastojaka ispitani na životinjama.

Prema ispitivanju Eurobarometra iz ožujka 2016. čak 89% građana EU podržava globalno promicanje svijesti o dobrobiti životinja, a njih 90% slaže se da je važno uspostaviti visoke standarde na području njihove zaštite.

Zastupljenost i utjecajnost takvog stava osjetio je kozmetički brend Urban Decay po odluci o prodavanju svojih proizvoda na kineskom tržištu, što bi značilo da bi svoje proizvode morali početi ispitivati na životinjama. Negativne reakcije javnosti rezultirale su povlačenjem odluke o ulasku na kinesko tržište te zadržavanjem cruelty-free statusa.

Parlament također upozorava propuste u europskom sistemu budući da je moguće ispitivanje kozmetičkih proizvoda na životinjama izvan država članica EU, kao i da se pojedini sastojci koji se koriste u kozmetici koriste i u proizvodima poput lijekova, deterdženata ili hrane, te su prema drugim zakonima mogli biti testirani na životinjama. [K.D.] European Parliament...

Zadnja izmjena: 16-05-2018 @ 14:11
Ustupljeno pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima 3.0 Croatia. Tekstove objavljene na VoxFeminae.net-u možete slobodno kopirati, prenositi i uređivati uz obavezno jasno istaknuto ime autora/ice i izvor članka s povratnim linkom na našu stranicu te uz uvjet da ga potom sami ne zaštićujete autorskim pravom.