Poziv na sudjelovanje u projektu: Kako žive umjetnice?

Projekt Kako žive umjetnice? želji istražiti kako žive umjetnice u Rijeci i okolici, mogu li od svoga rada živjeti i kako. Projekt nastoji doprinijeti aktualnoj borbi za ženska umjetnička, radnička i reproduktivna prava ali i ostaviti trag u javnom prostoru grada. Jedna od strategija kojima se to želi postići jest i izrada murala posvećenog ženama Rijeke i okolici.

Pozivaju se kulturne radnice i umjetnice, one koje od umjetnosti žive, ali i one koje se umjetnošću bave hobistički, honorarno, tajno, noću, vikendom, kad ostali spavaju, da se pridruže. Prvi sastanak/radionica zainteresiranih održat će se 3.7.2018. od 16 do 20 sati u prostorima Filodrammatice,

Prijave se zaprimaju do 20.6.2018. na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ovaj projekt poziva na kritičko promišljanje uloge i emancipacijskog potencijala ženskog kulturnog rada u širem društvenom kontekstu, kao i pozicije ženskog reproduktivnog rada i klasnih proturječja u kontekstu aktualnog pokušaja društvene retradicionalizacije i neokonzervativnih reformi. Izrada murala izazov je da se to učini u vizualnoj formi, u javnom prostoru.

Prvi je susret zamišljen kao uvod u projekt, upoznavanje s materijalom i idejama (i ženama) koje su pokrenule i koje pokreću projekt. To će radno upoznavanje biti i poziv na promišljanje i razgovor o izboru sadržaja, vizualnog jezika i lokacije murala. Može se raditi o lokaciji unutar nekog stambenog naselja, lokaciji koja uključuje različite interesne i dobne skupine, prostoru koji više nema funkciju u svrhu redefiniranja njegovih zamrlih potencijala, ili prostoru s povijesnom ili bilo kakvom drugom kontekstualnom pričom. Odluka o lokaciji, stilu i poruci murala bit će produkt zajedničkog promišljanja. Mural je danas nerijetko dio strategije uljepšavanja i oživljavanja oronulih pročelja zapuštenih ili zaključanih prostora, dok je u nekim drugim političkim okolnostima bio način opismenjavanja i aktiviranja masa, prevođenja angažirane poruke u vizualni jezik dostupan i čitak svima. I ovaj je mural zamišljen na način da bude dio, a ne ukras, borbe, osnaživanja emancipacijskog potencijala ženskog kulturnog rada u širem društvenom kontekstu.

Nakon prvog susreta/radionice, odabrat će se umjetnica (ili pak oformiti manji kolektiv) koja/i će izraditi mural. Umjetnički rad će se honorirati, a uvjeti i detaljnije informacije o angažmanu će se predstaviti na radionici. Ako to smatrate važnim i/ili presudnim znati prije same prijave, informacije možete dobiti i javljanjem na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

GDJE: Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

KAD: 3. srpnja 2018. / 16:00 – 20:00h

ROK ZA PRIJAVE: 20. lipnja 2018.

KONTAKT: Tajana, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

PRIJAVA: kratka biografija

Zadnja izmjena: 02-06-2018 @ 19:41