Logo
Print this page

Prijava za nagradu Marina Viculin 2018.

Fotografska udruga Organ Vida osnovala je Nagradu Marina Viculin 2017. godine. Novčana potpora i Nagrada imaju za cilj unapređenje razvoja umjetnika i ohrabrenje njihovu budućem djelovanju.

Nova Nagrada za hrvatske umjetnike_ce za stvaralaštvo u mediju fotografije nosi ime po istaknutoj domaćoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevi dvori, Marini Viculin, osobi koja je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija i time promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji. Nagrada Marina Viculin godišnje se dodjeljuje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije. Osnovana je kako bi naglasila svoju predanost stvaranju novih umjetničkih djela koja oplemenjuju naše društvo.

Novi pristup mediju, inovativnost fotografskog jezika, umjetnička kvaliteta i relevantnost teme, bit će glavni kriteriji kojima će se voditi stručni međunarodni žiri u procjenjivanju najboljega rada. Novčani iznos od 25.000 kn bit će dodijeljen jednom autoru_ici ili umjetničkom kolektivu prema odluci međunarodnog žirija za završetak započetog umjetničkog projekta i izložbenu prezentaciju tijekom Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida 2019.
Vizualno oblikovanje Nagrade potpisuju Nina Bačun i Roberta Bratović iz umjetničke organizacije OAZA.

Novost: odabrani umjetnik_ca imat će priliku održati izložbu u Muzeju Vesne Parun na otoku Zlarinu.

O dodjeli nagrade odlučuje žiri sastavljen od domaćih i inozemnih profesionalaca iz područja vizualnih umjetnosti:
Lea Vene, povjesničarka umjetnosti i kustosica
Sandra Vitaljić, fotografkinja i profesorica na Katedri za fotografiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu
Marina Paulenka, fotografkinja i umjetnička direktorica Festivala Organ Vida
Leonida Kovač, povjesničarka umjetnosti, kustosica, teoretičarka i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu
Miha Colner, nezavisni kustos i kritičar (Slovenija)
Emma Bowkett, direktorica fotografije Financial Times FT Weekend Magazine

Tijekom godine dana rada na projektu dobitnik_ca potpore obvezan_na je dvaput prezentirati rad u nastajanju žiriju od kojeg će dobiti komentare i smjernice. Unutar iznosa koji se dodjeljuje kao Nagrada, Organ Vida osigurat će galerijski prostor za završen rad, tehnički poduprijeti njegovu izvedbu i postavljanje te tiskati katalog. Osim toga, Organ Vida dat će punu podršku odabranom umjetniku_ci u promociji i distribuciji projekta na međunarodnoj fotografskoj sceni.

Natječaj je otvoren do 1. kolovoza 2018. do ponoći.

Više informacija pronađite ovdje.
Zadnja izmjena: 02-06-2018 @ 19:26
Ustupljeno pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima 3.0 Croatia. Tekstove objavljene na VoxFeminae.net-u možete slobodno kopirati, prenositi i uređivati uz obavezno jasno istaknuto ime autora/ice i izvor članka s povratnim linkom na našu stranicu te uz uvjet da ga potom sami ne zaštićujete autorskim pravom.