Kino Katarina: Godine hrđe

Kino Katarina poziva Vas na tematsku filmsku večer na otvorenom, u utorak, 4. rujna, 2018. godine s početkom u 20:30 sati. Projekcija filma Godine hrđe održat će se na Valelungi u Puli, uz gostovanje redatelja Andreja Korovljeva.

Godine hrđe dokumentarni je film iz 2000. godine o katastrofalnim uvjetima rada u pulskom brodogradilištu Uljanik i beskrupuloznom iskorištavanju radnika pod krinkom privatizacije. Priča o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite. Prašina, hrđa, otrovni plinovi, nehumani radni uvjeti i posao bez dana odmora, polako pretvaraju ove ljude u rezignirane strojeve za rad. Skriveno pod krinkom privatizacije, beskrupulozno iskorištavanje u potpunosti ih je lišilo ponosa i dostojanstva.

Godine hrđe gledamo na Valelungi, vjerojatno posljednjem, zasad neizmešetarenom dijelu Pulskog zaljeva. Projekcija s pogledom na grad odnosno Uljanik, gesta je kojom izražavamo podršku radnicama i radnicima Uljanika, ali i poziv za solidarnost u borbi koja je pred njima i nakon isplate srpanjske plaće. U feminističkom duhu Kino Katarine, posebnu pozornost posvetit ćemo pitanju amortizacije ovakvih društveno-ekonomskih kriza u privatnoj sferi, sferi reproduktivnog rada kojeg mahom obavljaju žene. Jer, kako je još 70-ih pisala Mariarosa Dallacosta, "strike or unemployment, a woman's work is never done."

Zadnja izmjena: 31-08-2018 @ 14:29