Najavljen program 10. Organa Vida "Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas"

Arvida Byström Arvida Byström

Na međunarodnoj konferenciji za medije održanoj na festivalu fotografije Les Rencontres d'Arles u Francuskoj, predstavljen je izložbeni program jubilarnog 10. Međunarodnog festivala fotografije ORGAN VIDA.

Glavni tjedan otvorenja festivala ove će godine trajati od 10. rujna do 16. rujna 2018. u Zagrebu, a same izložbe na brojnim lokacijama diljem Zagreba ostaju otvorene do kraja rujna 2018.

Svake godine Organ Vida problematizira glavnu tematsku okosnicu koja obrađuje aktualnu društveno-političku situaciju, tako je ovo jubilarno izdanje u potpunosti posvećeno ženskim perspektivama. Tema jubilarnog 10. izdanja i naziv glavne izložbe koja će biti predstavljena u Muzeju suvremene umjetnosti je "Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas".

Neke od izložbi koje će biti prikazane na ovogodišnjem festivalu su primjerice Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči koja okuplja trinaest međunarodnih umjetnica uključujući i hrvatsku fotografkinju Sandru Vitaljić s njezinim radom Voljena. Izložba odražava, propituje i problematizira različite kulturne izričaje i pitanja koja se vežu uz  konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga,  reprezentaciju žena i politiku ženskog pogleda.

Izložba O abortusu španjolske umjetnice Laie Abril obuhvaća povijesni pregled pristupa abortusu i daje edukativan pogled na isti, a ova slojevita izložba i projekt nagrađeni su brojnim nagradama i priznanjima. Umjetnica dokumentira i konceptualizira opasnosti i štete uzrokovane ženskim nedostatkom pravnog, sigurnog i slobodnog pristupa abortusu.

Američka fotografkinja Nina Berman predstavit će rad Autobiografija gospođice Wish u Galeriji Nova. Priča je to o osobi koja je preživjela trgovinu seksom i dječju pornografiju te njezinu borbu za preživljavanje i pronalaženje tjelesne i emocionalne sigurnosti, vlastitog samopouzdanja kao umjetnice i pripovjedačice, te stvaranje života dok živi u stanju traume, ovisnosti o drogama i siromaštvu.

U Galeriji Kranjčar švedska umjetnica Arvida Byström predstavit će svoj rad Cherry Picking. Ova mlada umjetnica počela je objavljivati fotografije na svom Instagram računu i sudjelovati u zajednici ženskih umjetnica koji su ispitivali ženska i rodna mjerila, koristeći tzv. "girly" estetiku kako bi redefinirale norme prihvatljive i poželjne ženske vizualne reprezentacije.

U Muzeju suvremene umjetnosti ugostit ćemo i japansku umjetnicu Rinko Kawauchi s radom Aura, a Kuća arhitekture ORIS bit će lokacija za izložbu Amalije Ulman Privilegija. U Galeriji Šira predstavit ćemo umjetnicu Annu Ehrenstein i njezinu izložbu Tales of lipstick and virtue, u Galeriji Greta izložbu Butterflies are a Sign of a Good Thing umjetnice Ulle Deventer.   

Od hrvatskih umjetnica i umjetnika na ovogodišnjem festivalskom programu predstavit će se, među ostalima, Jelena Blagović Pavičić sa svojim novim radom Praznine u Galeriji Forum, zatim Glorija Lizde s radom F20.5 u Galeriji PM, Bojan Mrđenović s radom Magistrala u prostoru Pogona (Jedinstvo).

Svakako treba spomenuti da će publika imati priliku vidjeti i velike skupne izložbe europskih projekata, a to su europska platforma za fotografiju pod nazivom PARALLEL koja će predstaviti radove europskih umjetnika u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla te projekt REFEST u kojem fotografi/kinje, pjesnici/kinje i ilustratori/ce istražuju i opisuju puteve izbjeglica.

Festival je i ove godine programski intenzivan te osim izložbi donosi bogat edukativni, diskurzivni i zabavni program s brojnim gostima iz zemlje i inozemstva. Glavni izložbeni program održava se u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, koji je ujedno i glavni partner Festivala.

Festival Organ Vida najveća je međunarodna fotografska manifestacija u Hrvatskoj, ali i najveći festival suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi koji okuplja i predstavlja fotografe i umjetnike, profesionalce i stručnjake u nekoliko različitih zagrebačkih galerija i institucija. Organ Vida je nezavisan festival, a čini ga kreativni tim mladih profesionalki kojima je cilj promicanje hrvatskih i inozemnih nadolazećih i etabliranih fotografa/kinja te promišljanje fotografskog medija u širem društvenom kontekstu kroz predstavljanje radova koji nose relevantne priče iz svijeta i koji mogu potaknuti publiku na kritičko razmišljanje o našoj svakodnevici.

Zadnja izmjena: 09-07-2018 @ 11:29