Dubravka Ugrešić u Booksi

U utorak, 26. lipnja u 19 sati u Književnom klubu Booksa gostovat će Dubravka Ugrešić s kojom će razgovarati književna kritičarka Katarina Luketić.

Dubravka Ugrešić u Booksu dolazi desetak dana nakon što je njezin roman Lisica (Fraktura, 2017) dobio nagradu Tportala za najbolji roman godine, odnosno dvije i pol godine nakon izdavanja njezine Karaoke kulture (Multimedijalni institut i Kulturtreger/Booksa, 2015).

Na ovom će razgovoru biti riječi o pričama, pripovijedanju i subverzivnom potencijalu svake dobre književnosti; o recepciji njezinih knjiga u Hrvatskoj i politici književnosti; o ovdašnjoj atmosferi populizma, konzervativizma i nacionalizma, ali i o globalnoj prevlasti amaterizma i logike profita koji se odražavaju i na polju kulture. Razgovarat će se i o nacionalnome i transnacionalnome u književnosti, provincijalnoj i otvorenoj kulturi, etičnosti i angažiranosti, moći imaginacije i slobodi stvaranja.

Romani, eseji i druge proze Dubravke Ugrešić, bez sumnje, spadaju u vrh ovdašnje književne produkcije. Ona je i najprevođenija i najcjenjenija hrvatska književnica u inozemstvu, iako njezinu književnost godinama jedan dio domaće akademske i mainstream scene osporava i marginalizira. Knjige su joj prevedene na engleski, njemački, nizozemski, francuski, španjolski, danski, norveški, poljski, bugarski, ruski, albanski, japanski, arapski i druge jezike. 

Do sada je objavila romane: Lisica, Baba Jaga je snijela jaje, Ministarstvo boli, Muzej bezuvjetne predaje, Forsiranje romana-rekei Štefica Cvek u raljama života; knjige eseja: Karaoke kultura, Napad na minibar, Evropa u sepiji, Nikog nema doma, Zabranjeno čitanje, Kultura laži i Američki fikcionar; zbirke pripovijedaka: Život je bajka i Poza za prozu i nekoliko stručnih i dječjih izdanja.Udruga Kulturtreger/ Klub Booksa i Multimedijalni institut koncem 2015. objavili su Ugrešićkinu Karaoke kulturu. Dobitnica je i mnogih uglednih inozemnih nagrada, a živi u Amsterdamu.

Više informacija o događanju možete potražiti na službenim stranicama Bookse ili na Facebook stranici eventa.

 

Zadnja izmjena: 21-06-2018 @ 12:11