Seminar 'Jane’s Walk: Grad iz hodajuće perspektive, primjeri dobre prakse'

Udruga Zeleni Klik! i Centar za kulturu Trešnjevka od 18. do 20. svibnja organiziraju seminar s međunarodnim prisustvom pod naslovom: 'Jane’s Walk: Grad iz hodajuće perspektive, primjeri dobre prakse'. Prijave za sudjelovanje na seminaru otvorene su do 12. svibnja. 

Zagreb se priključio mreži gradova koje sudjeluju u Jane's Walk pokretu 2015. godine kroz aktivnosti projekta „Mapiranje Trešnjevke“ Centra za kulturu Trešnjevka koji je lokalni organizator i koordinator tog projekta za grad Zagreb. 

Prepoznajući vrijednosti ovakvog pristupa životu u gradu i aktivnoj ulozi građana na osmišljavanju kvalitetnijeg razvoja na tragu ideja o samoodrživom gradu udruga Zeleni klik! je uz Cekate preuzela ulogu organizacije seminara na kojem bi se razmijenila iskustva i primjeri dobre prakse iz Zagreba i susjednih gradova radi ostvarivanja suradnje sa kolegama koji se bave sličnom problematikom u Zagrebu, ali i drugim evropskim gradovima. 

U okviru seminara polaznicima će se demonstrirati metodologije istraživanja Grada i razmatrati rezultati sa prethodnih sudjelovanja u projektu Jane's Walk, ali i sa drugih sličnih akcija. 

Jane Jacobs, kanadska urbanistica i aktivistica,smatrala je da je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive i poticala je ljude da se bolje upoznaju s okolinom u kojoj stanuju i rade. Kroz proces upoznavanja svoje okoline i osvješćivanja vlastitih životnih potreba u njoj građani mogu kvalitetnije izražavati svoje želje i potrebe i time postaju aktivni sudionici u preobrazbi i oblikovanju grada prema mjeri njegovih stanovnika.

"Organizacijom ovog seminara želimo u inicijativu uključiti i druge aktere javnog života, uključujući i predstavnike lokalne vlasti, kako bi krajnji ishod ovog trodnevnog druženja rezultirao daljnjim suradnjama i većim brojemljudi uključenih u ovu inicijativu. Namjera nam je proširiti ideje koje zagovara taj pokret, ali ujedno i istaknuti važnost hodanja (i bicikliranja) kao održivog i zdravog načina kretanja koje doprinosi fizičkom i psihičkom zdravlju, potiče socijalne kontakte, podržava lokalnu ekonomiju i samoodrživ pogled na društvo.Isto tako, želimo potaknuti raspravu o važnosti zelenih zona unutar gradova te o programima koji imaju za cilj uključivanje djece u život zajednice kako bismo njihove rezultate mogli uključiti u buduće programe," poručuju organizatori/ce.

RASPORED SEMINARA

PETAK 18. svibnja

17 – 20 sati – Društveno kulturni centar Šesnaestica, Ozaljska 16
– Otvorenje seminara, uvod, kratki pregled Jane’s Walk iskustava iz Zagreba
– Tribina na temu „Jane’s Walk iskustva iz Ljubljane“
– Prezentacija:
Maja Simoneti, Ljubljana; Inštitut za prostorne politike (IPoP)

od 20 sati
– Posjet gradu*: “Zagrebački centar na (ne)klasičan način” (Vodič: Saša Šimpraga)
* samo za goste/predavače i sudionike seminara

SUBOTA 19. svibnja

10-13 sati
– Posjet gradu*: “Trešnjevka i njenih stotinu lica” / Sastanak kod javnog sata ispred Ciboninog tornja (Vodič: Vanja Radovanović)
* samo za goste/predavače i sudionike seminara

13-14 sati
– Pauza za ručak

16-20 sati – Društveno kulturni centar Šesnaestica, Ozaljska 16 (prostor Vox feminae)
– Tribina na temu „Bečki primjeri dobre prakse s Jane’s Walk šetnji“
– Prezentacije:
Andreas Lindinger, Beč; Lokalni ozganizator bečkih JW-šetnji
Florian Lorenz, Beč; Voditelj bečkog projekta “Smarter than Car”

20-23 sata
– Druženje sudionika

NEDJELJA 20. svibnja

10-13 sati – Prostor Centra za kulturu Trešnjevka
– Tribina na temu “Iskustva s Jane’s Walk šetnji i budućnost“
– Zaključno slovo

13-14 sati
– Pauza za ručak

Od 14 sati
– Slobodno vrijeme, pozdravi i odlazak

Za sudjelovanje na seminaru potrebno je prijaviti se putem online obrasca.
Više informacija o seminaru možete potražiti na mrežnim stranicama Mapiranja Trešnjevke
Zadnja izmjena: 10-05-2018 @ 15:34