Savezništva za solidarnost: obilježavanje IDaHoTB 2018

Diljem svijeta 17. svibnja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia - the Global page - IDAHOTB) s ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije prema osobama homoseksualne i biseksualne orijentacije te prema transrodnim i transeksualnim osobama.

Povodom ovog dana udruga Dugine obitelji u Kinu Europa organizira prigodni program i aktivnosti, u skladu s ovogodišnjom globalnom temom IDAHOTBa "Alliances for solidarity".

Program:

16:00 - 18:00 Živa knjižnica "Savezništva za solidarnost"

U živoj knjižnici posjetitelji, kao i u pravim knjižnicama, mogu pogledati koji se naslovi nude, posuditi knjigu, pročitati ju, vratiti te potom posuditi novu, no s jednom značajnom razlikom – knjige u živoj knjižnici su stvarni ljudi, a čitanje se sastoji od razgovora.

Živa knjižnica koja će biti otvorena tijekom obilježavanja IDAHOTBa neće imati samo naslove o LGBTI* temama kao što su dugine obitelji ili rodni identitet, nego će imati i druge knjige s naslovima o temama kao što su migranti, nacionalne manjine i drugi naši saveznici i saveznice, u skladu s ovogodišnjom temom.

18:30 - 20:00 Diskusija "Savezništva za solidarnost"

Borba za ravnopravnost nije samo borba LGBTI* osoba, nego mnogih drugih manjina i ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije prilika je da ojačamo savezništva s drugim ugroženim skupinama, te podsjetnik na potrebu solidarnosti unutar manjinskih zajednica, budući da prava jedne skupine ne mogu biti čvrsto osigurana ako nisu osigurana i prava drugih ranjivih skupina.

U diskusiji sudjelovat će gosti iz veleposlanstava Kanade, Španjolske i drugih koje podržavaju ovaj događaj i obilježavanje Međunarodnog dana.

20:30 - 22:30 Prikazivanje filma: "Last Chance / Une dernière chance" (r. Paul Émile d'Entremont, 2012)

Dokumentarni film režisera Paul-Émile d'Entremonta prati priče pet LGBT osoba koji traže pravo na azil u Kanadi kako bi izbjegli progon ili homofobno nasilje u svojim domovinama.
Prikazivanje ovog filma omogućilo je Veleposlanstvo Kanade.

Facebook

Zadnja izmjena: 10-05-2018 @ 12:22