Predstavljanje knjige Snješke Knežević "Zagreb u škarama"

Predstavljanje knjige povjesničarke umjetnosti, novinarke i prevoditeljice Snješke Knežević "Zagreb u škarama: kritike – polemike – komentari" (UPI 2M BOOKS) održat će se u utorak, 8. svibnja u ORIS Kuća arhitekture / House of Architecture s početkom u 18 sati.

U knjizi su sabrani tekstovi objavljivani u novinama, tjednicima, časopisima i portalima uglavnom od 2014. do 2016. godine, grupirani u devet tematskih cjelina. Gotovo svi su potaknuti destruktivnim odnosom prema baštini: povijesnim urbanim ambijentima i spomenicima. Zlouporaba vrijednosti koje tvore identitet neke sredine, nekog grada, čak i nacije sve je više pravilo. One se bezobzirno stavljaju u funkciju turističke industrije, proizvodnje zabave i razonode ili – kao u Dubrovniku, filmskoj industriji i screen-turizmu, a u istoj mjeri podređuju zahtjevima prometa.

Autorica uočava negativne promjene u povijesnom središtu Zagreba, ali i u drugim hrvatskim gradovima te upozorava na njihovu materijalnu i simboličnu degradaciju. Povjesničar grada (urbanizma i arhitekture, kontinuiteta i identiteta) mora se usredotočiti na etičku misiju, ima li moralne svijesti, upozoriti na simptome razaranja i zagovarati putove sanacije i trajnog očuvanja – poruka je ovih tekstova.

O knjizi će uz autoricu govoriti Zvonko Maković, Marcel Bačić, Željko Žutelija te Zlatko Uzelac.

Zadnja izmjena: 28-04-2018 @ 12:04