Volontiraj na 12. Vox Feminae Festivalu

Vox Feminae Festival, jedini multidisciplinarni zagrebački festival ženskog stvaralaštva, u potrazi je za vrijednim volonterkama i volonterima za svoje nadolazeće, dvanaesto izdanje koje se održava od 3. do 7. listopada. I ove godine tematiziramo pitanja roda kroz bogat umjetnički, forumski i filmski program na zagrebačkoj Trešnjevci; i to na dvije lokacije: društveno-kulturnom centru „Šesnaestica“ te CeKaTe-u.

Kino Katarina: Godine hrđe

Kino Katarina poziva Vas na tematsku filmsku večer na otvorenom, u utorak, 4. rujna, 2018. godine s početkom u 20:30 sati. Projekcija filma Godine hrđe održat će se na Valelungi u Puli, uz gostovanje redatelja Andreja Korovljeva.

Godine hrđe dokumentarni je film iz 2000. godine o katastrofalnim uvjetima rada u pulskom brodogradilištu Uljanik i beskrupuloznom iskorištavanju radnika pod krinkom privatizacije. Priča o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite. Prašina, hrđa, otrovni plinovi, nehumani radni uvjeti i posao bez dana odmora, polako pretvaraju ove ljude u rezignirane strojeve za rad. Skriveno pod krinkom privatizacije, beskrupulozno iskorištavanje u potpunosti ih je lišilo ponosa i dostojanstva.

36 Mountains festival 2018.

Četvrti po redu 36 Mountains Festival otvara se u ponedjeljak, 6. rujna 2018. u 19h u galeriji Bačva (HDLU).

Tijekom festivala, od 6. do 9. rujna, svoje radove će predstaviti već etablirani ilustratori/ce i kustoski odabrani autori/ce na javnom natječaju za sudjelovanje na izložbi. Ovogodišnji žiri, u čijem su sastavu bili Jelena Bando, Klarxy i Marko Golub, među velikim brojem pristiglih prijava odabrao je 22 umjetnica i umjetnika čiji će radovi, uz 6 pozvanih autora, biti predstavljeni na izložbi.

10. Organ Vida: "Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas"

Otvorenje 10. ORGAN VIDA festivala održat će se u srijedu, 12. rujna 2018. u Muzeju suvremene umjetnost u Zagrebu, s početkom u 20 sati.

Na otvorenju će se moći vidjeti ukupno 4 velike izložbe: Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas, Budnost, borba, ponos – kroz njezine oči, O abortusu (Laia Abril) i Privilegija (Amalia Ulman). Otvorenju Festivala će prethoditi razgovor s 13 umjetnica koje izlažu u sklopu velike grupne izložbe Budnost, borba, ponos – kroz njezine oči, a koji započinje u 19 sati. Od 21 sat kreće party otvorenja na krovu MSU-a.

12. Vukovar Film Festival

Ovogodišnji, 12. Vukovar Film Festival održat će se od 23. do 26. kolovoza na šest lokacija u Vukovaru i Borovu Naselju, a na njemu će biti prikazano 60-ak filmova od kojih je šest dugometražnih, osam kratkometražnih i osam dokumentarnih u glavnom programu i konkurenciji za festivalske nagrade.

Festival se tradicionalno održava na više lokacija, a ove godine to su terasa Agencije za plovne putove, perivoj Dvorca Eltz, CineStar Vukovar, Vukovarska ada, Magenta 1 Vukovar Waterbus te u kinu u Borovu naselju, najavio je u utorak direktor, producent i glavni selektor 12. VFF-a Igor Rakonić pozivajući ljubitelje filma da posjete festival i pogledaju najreprezentativnija filmska ostvarenja.

Forum za raspravu o izazovima i nasljeđu ljevice

Pokretanje Foruma za raspravu o izazovima i nasljeđu ljevice pod imenom KaP, u suorganizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista iz Korčule i Nove ljevice, motivirano je dvama razlozima.

S jedne strane oživljavanjem tradicije intelektualnih društveno-humanističkih rasprava u Korčuli, koja se u široj javnosti već godinama potiskuje, a s druge sve prisutnijom potrebom da se o današnjem svijetu, koji jednako u Hrvatskoj, kao i na ostatku postjugoslavenskog prostora i u Europi klizi ka novim oblicima totalitarnog nacionalizma, klerikalizma, populističke isključivosti, i zatiranja radničkih prava, progovori s promišljenih lijevih pozicija od strane onih koji dokazano o tome imaju što za reći.

#WomenLed Startup Drill, 2. izdanje

Lean Startup Hrvatska, Impact Hub Zagreb i platforma Aurora.hr pripremaju 2. izdanje Startup Drill događaja za žene koje poduzetništvom žele riješiti probleme koje vide u svojoj okolini.

Startup Drill #WomenLed 24-satni je događaj tijekom kojeg će pod vodstvom mentora žene moći testirati svoje poduzetničke ideje. Održat će se 13. i 14. rujna 2018. u prostoru Impact Huba Zagreb.

Homo, fešta! – LGBT festival u Poreču

Homo, fešta!* festival je LGBT kulture koji će se održati u Poreču od 23. do 25. kolovoza. Lajtmotiv ovogodišnjeg festivala je važnost edukacije, vidljivosti i aktivizma u prihvaćanju LGBT osoba kao ravnopravnih članova/ica društva.

Danas u Hrvatskoj svjedočimo sve većoj retradicionalizaciji, porastu fašizma i govora mržnje. Stoga „Homo, fešta!“ ne znači samo prostor za poboljšanje po živote LGBT osoba, već je i svojevrstan otpor diskriminaciji, netoleranciji i netrpeljivosti u društvu.   

Zaigrani Val u Kostreni

Zaigrani Val je jednodnevno događanje osmišljeno kao kreativno-edukativna radionica izrada mobila od recikliranog materijala koji će se skupiti po plažama Kostrene i koju vodi Rina Barbarić kao i radionica sitotiska na tekstil koju vodi Sanja Stojković koja će s učesnicima radionice oslikavati majice s unaprijed pripremljenim motivom.

Star Film Fest 2018.

Sisački festival u usponu ove godine obilježava se po peti put. Radi se o inicijativi članova Kino klub Sisak i brojnih volontera kojima je želja bila da i njihov grad dobije svoj filmski festival. Svake godine privlače sve veći broj posjetitelja, a za njih se stoga trude organizirati što kvalitetniji program.

Tako će ove godine, u trajanju od 30. kolovoza do 1. rujna, posjetitelji moći sudjelovati u brojnim radionicama, koncertima i projekcijama filmova.

Subscribe to this RSS feed