Električne ogrlice za ljubimce zabranjene u Engleskoj

Engleska vlada najavila je zabranu korištenja električnih ogrlica za mačke i pse. Takve ogrlice, koje se najčešće kontroliraju pomoću daljinskog upravljača, proizvode i do 6000 volti, ponekad trajanja i do 11 sekundi. Neke druge ogrlice ispuštaju štetne kemikalije koje mirisom trebaju odvratiti ljubimce od određenih ponašanja.

Dokazano je da korištenje takvih ogrlica uzrokuje, pa i pogoršava, bihevioralne probleme kod životinja te ih čini anksioznima. Kemikalije koje ogrlice ispuštaju mogu oštetiti i pseći osjet njuha.

Indijka spasila brojne žrtve trgovine ljudima

Časna sestra Vanaja Jasphine (39) identificirala je preko 200 Afrikanki koje su porobljene na Bliskom istoku – drogirane, silovane, zlostavljane. Uspjela je vratiti kući njih 14, koje naziva kamerunskom „djecom.”

Sve veći broj Afrikanki iseljava na Bliski istok „trbuhom za kruhom,” no njihove putovnice često bivaju zaplijenjene, a one postaju žrtvama modernog ropstva. Mnoge su prisiljene i na prostituciju, uključivši prisilu na spolni odnos sa životinjama.

Sve više žena u Europi glasa za radikalno desne stranke

Agresivni radikalno desni prosvjednici izašli su prošlog mjeseca na ulice Chemnitza, grada u saveznoj pokrajini Saskoj, zahtijevajući da vlasti zauzmu strože stajalište prema migrantima u Njemačkoj. Većina prisutnih bili su muškarci, ali moglo se uočiti i nekoliko žena u gomili, piše Deutsche Welle.

Većina ljudi je sklona zamišljanju prototipnog pristaše njemačkog radikalno desnog pokreta PEGIDA i desničarske populističke Alternative za Njemačku (AfD) kao bijesnog bijelog muškaraca. No, prema novoj studiji zaklade Friedrich Ebert (FES), to nije sasvim točno. Izvještaj, u kojem su ispitani glasači i glasačice desno-populističkih stranaka u Njemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Poljskoj, Švedskoj i Mađarskoj, pokazao je da se žene sve više okreću desničarskim populističkim strankama.

#ženeBiH u rekordnom roku prikupile traženi iznos za izdavanje knjige

Crowdfunding kampanja za knjigu #ŽeneBiH lansirana je noćas i već je uspjela prikupiti više od 200% traženog iznosa!

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Volontiraj na 12. Vox Feminae Festivalu

Vox Feminae Festival, jedini multidisciplinarni zagrebački festival ženskog stvaralaštva, u potrazi je za vrijednim volonterkama i volonterima za svoje nadolazeće, dvanaesto izdanje koje se održava od 3. do 7. listopada. I ove godine tematiziramo pitanja roda kroz bogat umjetnički, forumski i filmski program na zagrebačkoj Trešnjevci; i to na dvije lokacije: društveno-kulturnom centru „Šesnaestica“ te CeKaTe-u.

Kino Katarina: Godine hrđe

Kino Katarina poziva Vas na tematsku filmsku večer na otvorenom, u utorak, 4. rujna, 2018. godine s početkom u 20:30 sati. Projekcija filma Godine hrđe održat će se na Valelungi u Puli, uz gostovanje redatelja Andreja Korovljeva.

Godine hrđe dokumentarni je film iz 2000. godine o katastrofalnim uvjetima rada u pulskom brodogradilištu Uljanik i beskrupuloznom iskorištavanju radnika pod krinkom privatizacije. Priča o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite. Prašina, hrđa, otrovni plinovi, nehumani radni uvjeti i posao bez dana odmora, polako pretvaraju ove ljude u rezignirane strojeve za rad. Skriveno pod krinkom privatizacije, beskrupulozno iskorištavanje u potpunosti ih je lišilo ponosa i dostojanstva.

EUandME / Natječaj za mlade filmaše

Europska komisija otvorila je nagradni natječaj mladim redateljima/cama iz Europske unije te im nudi priliku da svoj kratkometražni film snime uz mentorstvo priznatih europskih filmskih redatelja i bespovratnu novčanu potporu od 7500 eura. Mladi u dobi od 18 do 35 godina mogu se prijaviti na natječaj do 31. listopada. 

U svojim prijavama sudionici natječaja trebaju opisati ideju za svoj kratki film na jednu od pet ponuđenih tema - mobilnost, održivost, prava, digitalnost te vještine i posao – koji bi istaknuo i na zanimljiv način prikazao neke od brojnih mogućnosti i pogodnosti koje Europska unija pruža svojim mladim građanima/kama kako bi ostvarile svoj potencijal i ispunili svoje ambicije.

Stavovi mladih u Hrvatskoj: Nasilje je privatna stvar, a žrtva ponekad traži nasilje

Više od 15% hrvatskih srednjoškolaca u dobi od 14 do 18 godina šamar ne smatra nasiljem, ne bi prijavilo nasilje u vezi te smatra da je provokativno odjevena žena kriva za silovanje.

To su podaci iz istraživanja provedenog u srednjim školama na uzorku od 233 učenika u sklopu projekta "(Ne)budi mi (ne)prijatelj!" koji pomoću sredstava Europskog socijalnog fonda promovira volonterski program prevencije nasilja među mladima.

GOOD inicijativa: Recimo glasno ne ugrožavanju prava i sloboda!

U 2018. godini javnost je imala prilike svjedočiti ugrožavanju slobode rada znanstvenica i znanstvenika, novinarki i novinara, glumica i glumaca te drugih javnih ličnosti i to uglavnom onih koji su se usudili istražiti, propitati i u stručnoj ili široj javnosti postaviti pitanja o aktivnostima radikalno desnih i ultrakonzervativnih političkih grupa te postupanja njihovih vodećih osoba, piše GOOD inicijativa.

Sarajevo film festival za rodnu ravnopravnost

Sarajevo film festival pridružio se festivalima u Cannesu, Annecyju i Locarnu u promoviranju rodne ravnopravnosti u filmu.

Direktor festivala Mirsad Purivatra prošli tjedan potpisao je 5050×2020, prisegu čiji je cilj osigurati veću odgovornost festivala u ostvarivanju rodnog pariteta do 2020. godine prikupljanjem statistika vezanih uz rod filmaša, identificiranjem članova koji odabiru filmove koji će se prikazivati te razvijanjem strategija za postizanje ravnopravnosti u festivalskom odboru.

Subscribe to this RSS feed