Shake It Out s Florence Welch

Nekad je pjevala u crkvenom zboru, vodila borbu s disleksijom i dispraksijom, te bezuspješno pokušavala naučiti svirati glazbene instrumente, dok je danas nazivaju vintage divom i svjetski je poznata pjevačica eklektičnog benda Florence + the Machine.

Rođena je 28. kolovoza 1986. godine u južnom Londonu kao Florence Mary Leontine Welch. Najstarija je od troje djece u obitelji, koja je proširena za još troje nakon što su se s majkom, inače uglednom sveučilišnom profesoricom, preselili u susjednu kuću njenog ljubavnika u Camberwellu.

Već je u ranom djetinjstvu pjevala uz Ninu Simone i Dusty Springfield, a veliki uzor bili su joj i Rolling Stonesi. Nakon srednje škole upisuje Camberwell College of Arts, no vrlo brzo ga napušta i potpuno se posvećuje pjevačkoj karijeri.

Pokušaj s mladenačkim bendom the Toxic Cockroaches nije bio posebno zamijećen, no zato Florence and the Machine od početka niže same uspjehe. Naziv benda smislila je netom prije prvog nastupa 2007. godine. Prvotno su se nazivali Florence Robot/Isa Machine, prema internoj šali u kojoj je ona bila Robot, a njena prijateljica Isabella Machine.

Kasnije su zaključili kako je naziv predugačak i preimenovali ga u sadašnji. Trenutna postava benda uključuje Roberta Ackroyda na gitari, Chrisa Haydena na bubnjevima, Isabellu Summers na klavijaturama, Marka Saundersa na bas gitari, te Toma Mongera na harfi, a svi zajedno pjevaju back vokale.

Godine 2008. izdali su iznimno uspješan debitantski album Lungs, a na službenoj stranici, u svom osebujnom stilu, za njega kažu da se sastoji od ''harfi, zborova, bubnjeva, dizala, metala, ljubavi, smrti, vatrometa, gudačkih kvarteta, gaženja, uzdisaja, lavova, bolesti, razbijenog stakla, krvi, mjeseca, zvijezda, pića, lijesova, zuba, vode, vjenčanica … i tišine''.

Kritičari stihove njihovih pjesama opisuju kao ''šašave'', no Florence kaže da je u pjesmama željela izraziti ljubav, bol i emocije. Prema vlastitom priznanju, najbolje piše kada je pijana ili mamurna jer je tada lucidna, ali zapravo nije prisutna duhom, pa ''plovi vlastitim mislima i izabire ono što joj treba.'' 

Također, za sebe kaže da je u najvišem stupnju kreativnosti iznimno destruktivna i osjeća da bi mogla ''slomiti neka srca. Ili stolove. Ili čaše.''

Pjesma The Dog Days Are Over stekla je veliku popularnost i korištena je u serijama poput Gossip Girl, Community, Covert Affairs, Skins, Glee te u filmu Eat Pray Love, snimljenom prema istoimenoj knjizi. Također, zvjezdani uspjeh mogu zahvaliti i obradi pjesme You've Got The Love, kao i Heavy in Your Arms, koja se nalazi na soundtracku popularne (što god mislili o njoj) trilogije The Twilight Saga.

Godine 2011. izlazi njihov drugi album nazvan Ceremonials. Pjesma s tog albuma, What The Water Gave Me, inspirirana je Virginom Woolf, a slika Fride Kahlo bila je nadahnuće za ime. 

Kao materijal za oba albuma poslužila je veza i prekid s književnim urednikom Stuartom Hammondom. Promotivna turneja prvog albuma trajala je gotovo dvije godine.

Flo je uspoređivana s pjevačicama kao što su Kate Bush, Siouxsie Sioux, PJ Harvey i Bjork.

Neke, više od glazbe koju Florence stvara, zanima njezin izuzetan način odijevanja i dugogodišnji zaštitni znak, crvena kosa. Na početku karijere njezin stil opisivan je kao tomboy style. Kao modne uzore uvijek navodi američke transvestite iz 1970-ih, nazvane Cockettes i francusku pjevačicu Françoise Hardy. Također, Stevie Nicks nazvala je svojim glazbenim, modnim i općenitim uzorom.

Florence uspješno surađuje s modnom kućom Gucci, čija je jedna od kolekcija inspirirana upravo njezinim nastupima. Pojavila se na naslovnicama mnogih modnih časopisa te je odradila brojne intervjue na temu vlastitog stila, koji je sve samo ne običan jer, tvrdi Welch, ''ako me ikad vidite u trapericama i običnoj bijeloj majici, znajte da nisam dobro.''

Zadnja izmjena: 27-08-2018 @ 13:13