Produkcija, distribucija i afirmacija programa Vox Feminae platforme (2016., 2017.)

Projekt Vox Feminae platforme usmjeren je na širenje medijskog i otvaranje fizičkog prostora mladim umjetnicama, teoretičarkama i aktivistkinjama te odgovara na njihove potrebe nudeći im edukacije, otvarajući polja za suradnju te ih nastoji ojačati za prisutnost u javnom diskursu i za upravljanje vlastitom reprezentacijom, kvalitetom života i uvjeta stvaranja. Aktivnosti projekta provode se uz podršku zaklade “Kultura nova”.

Žene, a pogotovo mlade žene, su u neoliberalnom tržišnom sistemu konstruirane kao idealan subjekt – zamišljene kao primarne uživateljice rezultata stoljetne feminističke borbe i spremne da se probiju na tržištu rada koje navodno favorizira uspjeh žena.

No kolika je stvarna održivost karijera žena u umjetničkim praksama i kreativnim idustrijama? Oblik kreativnog rada, umjetničke produkcije i zapošljavanja je po definiciji atipičan i nestandardan, s elementima neplaćenog rada i podzapošljavanja, te uz dugoročna vremenska i financijska ulaganja u razne vještine i znanja – što kreativne radnice definiraju različito s ozbirom na fazu u razvoju njihove karijere. Ovi oblici rada, uz reprodukciju već prisutnih i novonastalih klasnih i rodnih nejednakosti, koče održivost i trajnost njihovih kreativnih karijera.

Cilj je projekta Vox Feminae Platforme sustavno i kritički promotriti ideju o emancipaciji žena na umjetničkoj sceni, proučiti kako feminističke prakse i rad umjetnica funkcioniraju unutar okvira neoliberalnog tržišnog i heteropatrijarhalnog društvenog sistema, te na koji način umjetnički i aktivistički kolektivi i radnice pregovaraju s dominantnom kulturom u kojoj žive i koja ih je oblikovala.

* * *

Kako bi prvotno mapirale, a posljedično izgradile reprezentativnu bazu umjetnica i kreativki u Hrvatskoj, pozivamo sve zainteresirane na besplatnu izradu online profila!

Profili se sastoje od kratke biografije, područja rada, uspjeha, kontakt podataka i fotogalerije i možete ih besplatno izraditi u svakom trenutku, no ukoliko ste zainteresirane za dodatne pogodnosti i usluge koje nosi pridruženo članstvo VF platformi, kao što su promocija vašeg rada na VoxFeminae.net portalu, suradnja s Vox Feminae Festivalom ili godišnji natječaji raspisani specijalno za pridružene članice, više možete saznati ovdje.

PRIJAVNI OBRAZAC ZA BESPLATAN PROFIL KREATIVKI I UMJETNICA MOŽETE PRONAĆI OVDJE, A POTREBNO GA JE ISPUNJENOG POSLATI NA MAIL Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ovdje možete pogledati trenutno objavljene profile umjetnica i kreativki unutar odgovarajućih kategorija.

Veselimo se suradnji!

Zadnja izmjena: 02-02-2017 @ 15:56