Logo
Print this page

Prostor rodne i medijske kulture K-zona

Prostor rodne i medijske kulture K-zona

Women. Art. Media. Independence.

Misija K-zone je stvaranje prostora za veću vidljivost žena koje svojim radom potiču društvene promjene ili društveno odgovorno djelovanje; prezentacija rada umjetnica, građanskih inicijativa, udruga, poduzetnica i drugih rodno osviješteno angažiranih pojedinaca/ki te poticanje angažiranog kulturnog, medijskog, društveno odgovornog djelovanja i poslovanja kroz Vox Feminae Platformu.

Platformu čine VoxFeminae.net portal, Vox Feminae Festival rodnih kreativnih praksi, Vox Informativka: online profili umjetnica i kreativnih žena, kao i udruga i inicijativa, te Vox Feminae usluge: marketinga, video i web produkcije, edukacije i savjetovanja.

Udruga već deset godina sudjeluje u promicanju i jačanju vidljivosti pojedinki, pojedinaca, projekata i inicijativa koji se odnose na rodnu ravnopravnost, civilno društvo, nezavisnu kulturu i mlade.

VOX FEMINAE PLATFORMA

Internetski portal VoxFeminae.net sa preko 6000 objava od 2006. na jednom mjestu okuplja umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke i mlade kako bi pomagao jačanju njihove vidljivosti i utjecaja u javnom životu. Portal se bavi rodno osviještenim novinarstvom i ima za cilj informirati javnost o događajima i promjenama na području civilnog društva, kulture, politike i društva te doprinijeti osnaživanju žena i pripadnika/ca LGBTIQ populacije pružajući im prostor i potporu za afirmiranje vlastitog djelovanja.

Portal već duži niz godina karakterizira koordinacija stalne volonterske baze. Kroz ovu aktivnost K-zona tako podjednako daje prostor za medijski volonterski angažman mladih kao što radi na njihovoj edukaciji putem rodno ravnopravnog promišljanja unutar medija ili medijskog izvještavanja.

U 2012. godini udruga je uspostavila suradnju s HTV-om koji emitira Vox Feminae TV priloge koji se bave ženama i općenito rodno osviještenim osobama u kulturnoj i društvenoj sferi.

Vox Feminae Festival je međunarodni transdisciplinarni festival čiji je fokus promoviranje domaćih i inozemnih umjetnica/ka i skupina koje u svom radu propituju sraz suvremene umjetnosti, urbane te alternativne kulture i rodnih pitanja kao i rodno osviještenog društvenog angažmana. Vox Feminae Festival postoji od 2006. i je jedini festival u Hrvatskoj koji promiče stvaralaštvo žena i problematizira pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe i nastupe ženskih glazbenica, umjetnica, aktivistkinja, teoretičarki... Cilj manifestacije je pojačati vidljivost ženskog stvaralaštva i djelovanja u društvu izmještajući ga iz postojećih šablona i načina prezentiranja.

 

  • Web i video produkcija

Usluge web i video produkcije koje nudi platforma Vox Feminae prepoznate su u našem podsektoru zbog pristupačnosti i kvalitete. Jedina smo grupa žena u Hrvatskoj koja nudi tehničku potporu razvoju organizacija civilnog društva, te na taj način svojim primjerom rušimo još jedan rodni stereotip o ženama i uporabi tehnoloških dostignuća.

OSTALE AKTIVNOSTI I PROJEKTI

Jedan od bitnih dijelova rada udruge su produkcija dokumentarnih filmova i edukacije, savjetovanja i koordinacija volontera kao i projekti koji se tiču demokratizacije društva koje udruga provodi u godišnjim ciklusima.

Mreža kulturnih rodnih praksi je udruženje organizacija koje se bave kulturnim rodnim praksama kroz medijske, festivalske i produkcijske programe. Osnovana je 2012., a za cilj ima osnaživanje regionalne civilne scene putem razmjene programa, iskustva te kreiranjem novih programskih sadržaja.

Mreža je nastala iz potrebe za otvaranjem slobodnog i sigurnog prostora teorijske, aktivističke, umjetničke i kulturne proizvodnje koji će doprinijeti vidljivosti različitih feminističkih praksi i tehnologija otpora.

Mrežu trenutno čini preko 15 članica, a cilj im je iskoristiti potencijale prostora JI Europe glede umrežavanja, razmjene znanja i vještina te umjetničke produkcije koja propitkuje pitanja roda u najširem društvenom smislu te dugoročno utječe na razvoj inicijativa koje se bave kreativnim rodnim praksama na ovim prostorima. Dugoročni je plan Mreže inicirati projekte, akcije i kampanje za neutraliziranje rodnih stereotipa u kulturnoj produkciji i društvu općenito te osmisliti pozitivne prakse koje se mogu koristiti kao model za redefiniranje rodnih aspekata kulturnih politika i primjer uspješne regionalne suradnje kojim će se povećati mobilnost, vidljivost i razmjena ideja.

Mreža je u 2015. provela prvi umjetnički natječaj na temu “Retradicionalizacija društva”, dok se realizacija umjetničkih prijedloga očekuje u 2016. godini.

  • Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama

“Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama” uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva obuhvatio je pet udruga iz pet županija koje obuhvaćaju krajnje geografske točke Hrvatske i bave se različitim društvenim aspektima.

Glavni cilj projekta bilo je povećanje utjecaja i vrednovanja rada žena u lokalnim zajednicama i civilnom sektoru pa je projekt zajedničkom kampanjom na nacionalnoj razini te putem pet lokalnih kampanja radio na podizanju svijesti javnosti o pitanjima kojima se partnerske udruge bave, kao i  lobiranjem za učinkovitiju provedbu i unaprjeđenje javnih politika. Osim toga, obuhvatio je razmjenu znanja i vještina u svrhu podizanja kapaciteta partnerskih organizacija i provedbu lokalnih i nacionalne kampanje, kao i produkciju priručnika za pomoć mladima u pokretanju društveno korisnih inicijativa.

Iz medija o projektu:

Kulturpunkt: “Rodno ravnopravan utjecaj”

Kultura Nova: “Objavljena aktivistička početnica”

Dubrovački List: “Pronađi družinu koja te potiče i inspirira (VIDEO)”

  • Moje mjesto u zajednici

Projekt “Moje mjesto u zajednici” trajat će 18 mjeseci kroz 2015. i 2016. godinu a provode ga 3 udruge iz različitih županija: Udruga Zora (Međimurska županija), K-zona (Grad Zagreb) i Centar za održivi razvoj (Splitsko dalmatinska županija). Kroz aktivnosti projekt odgovara na glavne prepoznate probleme u našim zajednicama – prvo ih determinirajući istraživanjem, a zatim provodeći s građanima zagovaračke kampanje kreirane oko definiranih prioritetnih potreba naše lokalne zajednice vezane uz društvenu nejednakost, rodnu neravnopravnost i socijalnu pravdu.

Iz medija o projektu:

H-alter: “Moje mjesto u zajednici - poziv udrugama za suradnju”

  • Miss Re-prezentacije

Projekt “Miss Re-prezentacije” predstavio je edukacijsko prezentacijske module čiji cilj je bio ohrabriti žene, aktivistice, umjetnice, blogerice i podučiti ih u sferi javnog predstavljanja kako bi svoje ideje i projekte kvalitetnije komunicirale s ciljanom publikom i javnošću općenito. Program je proveden u sklopu platforme Clubture, a izvedene su pet edukacija i radionica u Zadru, Čakovcu, Zagrebu i Karlovcu. Radionice u navedenim gradovima su opskrbile sudionice i sudionike znanjima, alatima, vještinama i iskustvom koje im može pomoći da lakše javno prezentiraju svoje projekte i/ili organizaciju u kojoj sudjeluju te se suoče tremom; rezultirale snimljenim pet promo video klipova; dok je edukacijom u Zagrebu došlo do razmjene iskustava inicijativa iz Srbije, Hr, Slo i BiH glede utjecaja koje inicijative imaju u svojim sredinama.

  • Volonterstvom do društvene promjene i radnog mjesta

U području izgradnje civilnog društva i volonterskog rada financiranog od strane Grada Zagreba, K-zona je od lipnja do prosinca 2013. provela projekt “Volonterstvom do društvene promjene i radnog mjesta”. Ovaj projekt je imao za cilj poticati mlade na volonterstvo koji će uz javno dobro i korist rezultirati i povećanjem konkurentnost mladih osoba na tržištu rada tako da kroz besplatne edukacije i sudjelovanje u radu nevladine organizacije i nezavisnog medija steknu specifična znanja koja ne mogu naučiti u redovnim obrazovnim programima.

Želite znati više o projektima K-zone ili se uključiti u neku od aktivnosti?
Kontaktirajte nas na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.!
Zadnja izmjena: 22-10-2015 @ 12:51
Ustupljeno pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima 3.0 Croatia. Tekstove objavljene na VoxFeminae.net-u možete slobodno kopirati, prenositi i uređivati uz obavezno jasno istaknuto ime autora/ice i izvor članka s povratnim linkom na našu stranicu te uz uvjet da ga potom sami ne zaštićujete autorskim pravom.