Silvia Zafirah

Silvia Zafirah rođena je u Zagrebu 1982. Od malih nogu se bavi glumom, plesom i pisanjem pjesama i proznih tekstova. 2007. završava studij njemačkog jezika i književnosti i španjolskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te počinje predavati oba jezika u jednoj zagrebačkoj gimnaziji.

2010. počinje plesati orijentalni ples u koji se vrlo brzo zaljubljuje, dodatno se usavršava kod mnogih stranih i domaćih učiteljica te naposljetku počinje nastupati i voditi sate plesa u Zaprešiću gdje trenutno živi. Pokreće stranicu www.gardenbehindthewall.com na kojoj objedinjuje ples i književnost.

Iako je zanima više vrsta umjetnosti, svoj rad ipak temelji na orijentalnom plesu, njegovoj razigranosti i radosti koju on donosi plesaču i publici. Radi na promociji orijentalnog plesa i razbijanja predrasuda koje prate taj ples i plesače, s ciljem da ljudi u Hrvatskoj uvide njegovu pravu prirodu koja slavi ženu i koja nema veze s onom koja se medijski eksponira i koja pridonosi objektiviziranju ženskog tijela.

Statement o radu

Moj književni rad i interpretacije tekstova, baš kao i ples, postoje sa mnom. Bavim se umjetnošću jer živim- to je neodvojivi dio mene, baš kao i moja desna ili moja lijeva ruka. Vjerujem u autentičnost umjetničkog rada iznad svega - mislim da svaka umjetnica i svaki umjetnik u ono što rade trebaju pretočiti dio svoje duše i tako se otkriti pred svijetom. 

Kontakt

e. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
w. http://www.gardenbehindthewall.com

Social

Orijentalni ples je prekrasna umjetnost koja uzdiže žene, ali je nažalost prate društvena stigma i mnoge predrasude. Svojim radom želim vratiti dostojanstvo orijentalnom plesu i tijelu u cjelini - ženskom i muškom.

Osim što vodim satove orijentalnog plesa, organiziram i predavanja o toj prekrasnoj umjetničkoj vrsti jer sam primijetila da je oko 90 posto onoga što javnost na Zapadu misli da zna o tome potpuno pogrešno. Zato svojim radom nastojim ukazati javnosti na ljepotu i posebnost ovog plesa te na klasične zablude i predrasude koje zasjenjuju njegovu važnost. Njegov izuzetan učinak na žene je mnogostruk, a umjetnička vrijednost neporeciva, o čemu svjedoči rad mnogih umjetnica orijentalnog plesa, a tako i mene.

2016.
"Priča o izvornom orijentalnom plesu" – Prostor manufakturne slobode, Zagreb, predavanje i nastup
"Priča o izvornom orijentalnom plesu" – Knižnica Zaprešić,predavanje i nastup

2015.
"Priča o izvornom orijentalnom plesu" - Booksa, predavanje i nastup
Ljetni „intensive“ – ciklus radionica o arapskom plesnom folkloru
Svjetski dan orijentalnog plesa, predavanje i nastup u Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić

2014.
„Istinita priča o orijentalnom plesu“- svibanj 2014. – show s više plesačica u Zaprešiću

nastupi na raznim festivalima i radionicama (Show JoaneSaahirah - Maribor 2013., Split Tribal Fest - Split 2013., Orijent Fest 2012.- Zagreb, Orijentalni plesnjak- Zaprešić 2015.)

Prilog o radionici i nastupu (na 24:43min.):

 

Inspirira me pokret i njegova moć da nas preobrazi. Orijentalni ples je za mene izvor radosti i način upoznavanja i prihvaćanja sebe.