Patricija Purgar

Patricija Purgar rođena je 1990. u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2013. Izlagala je na dvanaest skupnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj, te na tri samostalne izložbe u Zagrebu, jednoj u Poreču i Samoboru.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Statement o radu

Slikarstvo i vizualnu umjetnost vidim kao poziv kojim se svakodnevno nadograđujem i redefiniram stvari oko sebe. Što redovitijim radom nastojim i dalje izoštravati svoje percepcije, razvijati i nadopunjavati svoj vizualni riječnik kako bi njime uspješnije ostvarivala svoje slike i svjetove unutar njih.

Kontakt

e. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
w. www.patricijapurgar.com

 

Svoj glavni izričaj pronalazim u slikanju, no njega upotpunjujem i radovima u ostalim bliskim medijima: crtežu, kolažu, fotografiji, i sl.

Najviše mi odgovara rad u serijama, tj. slikanje grupa tematski povezanih radova.

Do vizualizacije određene teme dolazim procesom koji je mješavina je različitih medija, među kojima su fotografija i film, te ostalog svjesnog i nesvjesnog upijanja vizualnih informacija. Jer slike su uvijek svojevrsna montaža, nekad skrivena, nekad otkrivena.

SKUPNE IZLOŽBE

2016.
19. Međunarodna izložba minijatura; Vršilnica, Novi Dvori, Zaprešić
(re)thinking Space and Place; Flottmann-Hallen, Herne, Njemačka
33. Slikarska kolonija Riviera; Galerija Zuccato, Poreč

2015.
Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj – ZDSLU 2015. ,
Sodobna pokrajina“ (Suvremeni pejzaž), Galerija Mestne hiše Gorenjskega muzeja Kranj, Stebriščna dvorana, Prešernova Hiša, Mala galerija Likovnog društva Kranj- ZDSLU,  Kranj, Slovenija
Erste fragmenti 11; Galerija Kranjčar, Zagreb      

2014.
Mladi hrvatski umjetnici; Alte Goetheschule, Neu-Isenburg, Njemačka
Salon Mladih; Dom HDLU-a, Zagreb

2013.
II Bijenale slikarstva; Galerija Prsten, HDLU Zagreb
Erste fragmenti 9; Galerija Bačva, HDLU Zagreb,  Mali salon, Rijeka

2012.
Venientes III;  predvorje Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Zagreb

2011. i 2012.
Moj doživljaj muke; Galerija Kristofora Stankovića, Zagreb

SAMOSTALNE IZLOŽBE

2016.
S one strane sadržaja (Procesi Traganja); Galerija Zuccato, Poreč
Skriveni format; Galerija Laval Nugent, Zagreb

2014.
„Zone“,  Knjižnica  Marije Jurić Zagorke, Zagreb
„Tragovi prisutnosti / Pejzaž kao odraz“, Galerija SC, Zagreb (izlagala s kolegom Igorom Taritašem)

2013.
„Nova Zona“ , Pučko otvoreno učilište Samobor

Glavna tema koja objedinjuje moje dosadašnje serije slika jest pejzaž. Konkretnije, radi se o eksterijerima, ali i interijerima koje sam tražila i izdvojila unutar svoje okoline i uklopila ih u različite kontekste. Kod npr. triptiha, radi se o poveznicama sa tri različita filma, a kod interijera praznog napuštenog objekta nastojala sam slike lišiti imena kako bi izbjegla suvišan sadržaj i koncentrirala se na samu prazninu zgrade kao motiva.

Preokretanje tonskih vrijednosti odabranog prizora sa pozitiva u negativ ili pak njegovo seciranje na više manjih fragmenata trenutno su dio mojih recentnijih pejzažnih serija.

S jedne strane radi se o sugestiji pejzaža kao nekog mogućeg mjesta radnje, ili događaja što je i evocirano u nazivu slike „Setting“, a s druge strane o prikrivanju cjelovitosti motiva tj. slike kako bi se pozornost skrenula na materiju i svojevrsni potencijal koji leži iza sadržaja.

 

Volim se oduševiti dobrom izložbom, a najzanimljivije su mi u obliku retrospektive umjetnika. Jednako mi je neophodna naravno i priroda. Uz česte odlaske na selo, jedno od dražih mjesta u Zagrebu su mi zoološki vrt i park Maksimir.