Irena Frantal

Rođena u Zagrebu. Diplomirala na Akademiji Likovnih Umjetnosti (grafički odjel) u Zagrebu te kao jedina u Hrvatskoj magistrirala Umjetnost knjige na University of the Arts u Londonu, UK 2010 (MA Book Arts).

Sudjelovala na brojnim grupnim izložbama u svijetu i kod nas; realizirala nekoliko samostalnih izložbi i projekata u Zagrebu. Surađuje sa različitim umjetnicima na projektima umjetničke knjige.

Redovito sudjeluje na sajmovima umjetničkih knjiga u Velikoj Britaniji. Njene knjige se nalaze u brojnim kolekcijama u Europi. Održava Bookart Sesije (jednodnevne i višemjesečne radionice) od 2013. koje promoviraju umjetnost knjige. 2014. zajedno sa Martinom Kontošić izdala prvu umjetničku knjigu/vodič kroz Zagreb ”Open Book” (druga nagrada na Danu D).

STATEMENT O RADU

Louise Bourgeois je rekla

I am not what I am, I am what I do with my hands.

KONTAKT

m. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
w. tobudobro.blogspot.com
w. companyofbooks.blogspot.com

SOCIAL

 

Prostor mog umjetničkog djelovanja zauzima knjiga. Proučavam medij knjige stalnim eksperimentima i pokušajima konceptualnog traženja granice knjige.

Samostalna izložba u projeće 2016. u Galeriji ULUPUH je pokazala moje zanimanje za tekst i ulazak promatrača u igru sa različitim čitanjima prostora knjige. Zanima me i interakcija promatrača/čitača sa radom te kako promatrač reagira, više ili manje aktivno na predloženi dijalog samnom i radom (projekt u Galeriji Bačva u prosincu 2015. "Što je prostor knjige" je to pokušao).

2013.
druga nagrada na Danu D za projekt vodiča/umjetničke knjige Open book
knjiga Constant murmur u kolekciji Mak-a, Beč

2015.
"Book art koristi ideju knjige i sve elemente knjige za likovno izražavanje" (Ziher.hr)

2013. -
Radionice fokusirane na edukaciju u polju umjetnosti knjige: bookartsesija.blogspot.com

Živjeti u trenu. Stvarati.