Zorana Unković

Zorana Unković 2007. godine završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, na grafičkom odsjeku. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički smjer. 

Nakon završetka dodiplomskog sveučilišnog studija likovna kultura upisuje diplomski sveučilišni studij likovna kultura na istom fakultetu, specijalizirajući se za slikarstvo. Godinu 2011./2012. provodi u Belgiji volontirajući i organizirajući kreativne radionice za mlade. Također, organizira i vodi internacionalni projekt za socijalno ugroženu mladež.

Godine 2014. magistrira na nastavničkom odsjeku akademije likovnih umjetnosti, u klasi prof. Matka Vekića. Uz likovnu umjetnost, paralelno se aktivno bavi pjevanjem  pa pohađa i glazbenu školu „Vatroslav Lisinski“, na odsjeku za solo pjevače.

Do sada je izlagala na četiri samostalne i brojnim grupnim izložbama, sudjeluje na likovnim kolonijama, volontira u organizaciji i provedbi brojnih kreativnih radionica za djecu i mlade, organizira i suorganizira izložbe, te djeluje kao predavač u nekoliko prilika.

Trenutno živi i djeluje u Zagrebu.

Statement o radu

Kroz rad se sve češće osvrćem na aspekte ljudske seksualnosti kroz razne prizme. Slavljenje života i čovjekovog “hrama”, njegove spolnosti, svega božanskog u ljudskom i obratno. Svoj rad koristim kao filter između mog unutarnjeg i vanjskog svijeta, pri tome ne sputavajući prirodu umjetnosti: da bude snažna i emotivna, ali istodobno nježna, inteligentna i duhovita.

Kontakt

m: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Social

 

U srži mog djelovanja su slikarstvo i crtež kojima pristupam kao produžecima sebe same.

Oboje su u definiciji antopomorfna apstrakcija bogata teksturom. Osim same ideje, izrazito mi je važno i “meso”, “tijelo” slike/crteža. Ono mora biti bogato, “masno” i močno, a istodobno izrazito nježno i precizno. To je ujedno i pomirdba svih aspekata unutar mene.

Osim crteža i slike, tu su i grafika, murali i primijenjena umjetnost. To su područja “zgusnutog” izražaja, gdje unutar zadanih gabarita koje pružaju te discipline, izazivam samu sebe na koncentraciju i pažnju, a čistoćom plohe i linije pokušavam ideji pridati snagu koju zaslužuje.

SAMOSTALNE IZLOŽBE

2014. 
“Apodyopsis”, Academia Moderna, Zagreb
“Riznica impresija”, KGZ Voltino, Zagreb
2013.
“Black heart”, Kino klub Grič, Zagreb
2010.
“Što bi bilo kad bi bilo” (“Posljednji sud: Pakao”), ALU, Zagreb

SKUPNE IZLOŽBE

2014.
“17. “Minijature” internacionalna izložba minijatura, Beograd, Srbia
“17. “Minijature” internacionalna izložba minijatura, Novi Sad, Srbia
“17. “Minijature” internacionalna izložba minijatura, Vrsilnica, Zaprešić
C.R.T.A., kolektivni crtački maraton, HDLU, Zagreb
2013.
24-satni crtački maraton, ALU, Zagreb
C.R.T.A., kolektivni crtački maraton, HDLU, Zagreb
“Grisia”, Rovinj
“Gluchy telefon”, međunarodni umjetnički projekt, Katowice, Poljska
Humanitarna izložba “Umjetnici za umjetnike preživljavanja”, galerija Greta, Zagreb
“16. Minijature”, međunarodna izložba minijatura, Vrsilnica, Zaprešić
24-satni maraton crtanja pri Akademiji likovnih umjetnosti
2011.
C.R.T.A., radionica cjelodnevnog crtanja
“Oktogon”, otok Vis
2010.
“Autoportret u matičnom mediju”, galerija Marisall, Zagreb
KGZ Voltino, Zagreb
2009. 
“Art vikend Medika”, AKC Medika, Zagreb
2008.
“Velesajam kulture”, Studentski Centar, Zagreb

OSTALO

2014. Primljena u članstvo HDLU-a (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika), Zagreb
2014., volonterski projekt, oslikavanje zidova u dječjem vrtiću “Cvjetno naselje”, Zagreb
2014., OHOHO! Festival, mural, AKC Medika, Zagreb
2014. umjetnička kolonija na otoku Visu
2013., predavanje “Volontiranje kao osobni rast”u sklopu projekta “Razgovori na Jabukovcu”, ALU, Zagreb
2010., volontiranje u sklopu „Eurotransplant“, europskog dana doniranja organa, surganizator i voditeljica dječjih radionica
2010., Muzej ulične umjetnosti, oslikavanje Branimirove ulice, Zagreb

Nakon ostvarenja diplomskog rada, nastavljam produbljivati taj ciklus pod nazivom “Magna Mater” (“Velika Majka”), kao nešto što objedinjuje moj dosadnašnji rad i identitet pod jednim nazivom.

Istraživanje vlastitog “Ja”, ljudske seksualnosti, nježnosti i razdiruće snage žene, simbola, mitova i božanstva. Kao točka u kojoj se dogodila prirodna sinergija mojih crteža, slika, grafika i primijenjenih radova, ciklus “Magna Mater” neusiljeni je prirodni tijek, niz neiscrpnih momenata-inspiracija kroz koje sebi objašnjavam vlastito postojanje i (s)misao.

Uz likovnu umjetnost, rado se bavim i raznim oblicima primijenjene umjetnosti i glazbom.

Također, gajim veliku ljubav za svijet tjelesnih modifikacija, pa tako koristim i svoje tijelo kao podlogu za oblikovanje vlastitog umjetničkog identiteta.

Jedan od vječitih nastojanja mi je pomirdba akademizma i sirovosti i neposrednosti ulice i samog života, pa tako uzore crpim iz raznih (multidisciplinarnih) izvora. Jedni od njih su svakako: Jean Michele Basquiat, Frida Kahlo, Nives Kavurić Kurtović, Björk, Pablo Neruda, Wisława Szymborska, Zlatko Keser, Blu, Bela Hamvas, Billie Holiday i mnogi drugi.