Branka Cvjetičanin

Branka Cvjetičanin, multimedijalna/intermedijalna umjetnica, educira se u području izvedbenih umjetnosti i specijalizira site-specific kazališnu režiju, instalacije i produkciju in situ (MAPA - Moving Academy for Performing Arts Amsterdam, staž Oerol Festival Terschelling, itd).

Stječe PhD na Bauhaus Kollege Dessau 2005/06 na temu UN Urbanism. Uz samostalno umjetničko djelovanje na hrvatskoj i međunarodnoj sceni, ostvaruje i niz umjetničkih suradnji, te povremeno producira radove umjetnika/ca i projekte/programe u sferi kulture.

Trenutno je predsjednica Polygon - Centra za istraživanja i razvoj projekata u kulturi. Članica je ULU­PUHa, HZSUa, Culturelinka i Oracle europske mreže.

Statement o radu

Umjetnost doživljavam kao predprostor neke nove socijalne i/ili znanstvene invovacije. To je moj osobni prostor posvećenosti, refleksija i učenja, frustracije i suočavanja sa slabostima. O svom radu razmišljam kao o poziciji moći, centru iz kojeg je moguć pokret u bilo kojem smjeru, u kojem se preispitujem, učim, rastem i preobražavam.  

Kontakt

m: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,

w: brankaCVJETICANIN.com

Social

  

U ovom trenutku knjige koje čitam vezane su za geografiju, antropologiju i urbanizam, a teme koje me okupiraju su raznorodne iako bi se mogle svesti na nekoliko osnovnih suodnosa - sintaksa prostora i ekonomija tijela, odnos identiteta i narativa, odnos narativa i bolesti kao posljedice.

Tim slijedom nastaju vizualni i tekstualni materijali koji se shodno kontekstu uobličavaju u različite umjetničke formate. U Hrvatskoj moj angažman svodi se na stvaranje prostora i "energiziranje", tj. pokušavanje uspostavljanja prostora za umjetničko-istraživački rad u širem kontekstu zajednice, kao i decentralizaciju umjetničkih/kulturnih sadržaja.

SELEKCIJA RECENTNIJIH AKTIVNOSTI/PROJEKATA/IZLOŽBI

2015.
Subjektivni i objektivni narativi krapanskog kulturnog krajolika, Polygon .pdf edicija, Zagreb/Krapan 2015.
Motherboard, Život u umjetnosti, Institut za povjest umjetnosti
Woman in War, Beirut, Libanon - sudjelovanje i prezentacija projekta She:Story

2014.
Mons Street Re-View, multimedijalni projekt, članica umjetničkog tima, Mons EU predstolnica kulture 2015. (Belgija)
2014/15
Motherboard - umjetničko-istraživački rad na temu teritorija i moći
2012/14
Mines of Culture - industrijska kulturna baština, umjetničko-istraživački rad, SEE klaster

2012.
Recruit Centers for the Artists  – akcije suvremene umjetničke prakse u ruralnim područjima
Blue Lion vs. Grounded Sun - grupna izložba @ MMSU Istria
Today is a Beautiful Day /performance @ Festival performansa Antonio Gotovac Lauer, Štaglinec
2011/12.
Immigrant Movement International – kolaborativna platforma @ Contemporary Art Museum, NYC, USA, kustosica Tania Bruguera

2011. 
Make-up Artist – concept @ E-flux Pawnshop, Art Basel and Thessaloniki Biennale

2010.
UN From Nucleus to the Fireworks @ UN Plaza, E-Flux Berlin

2009/11.

Underground City XXI – multimedia art platform, Labin, Croatia, EU project „Culture 2007-13“

2008 - do danas  

SheStory – uloga ženske povijesti u narativima današnjice @ She:STORY @ „Fragments of Feminity at BAC Festival ’09 in Barcelona (E) exhibition; Immi­grant Movement International ’11, participation/co­llaboration (USA), CalArts Cluster in collaboration with Code Pink and Suzane Lacy  – artist talk; 48. Zagrebački salon - installation

2008/11.
Undercover Artist - AuPair, EcoActivist, Antropologyst,  @ Liverpool Hope University, The Institute for the Arts and Practice of Dissent at Home, Translocal, PSI#15

2002/04.
24 Hours i sudjelovanje u različitim projektima Watermill umjetničke rezidencije, mentorstvo Robert Wilson, Watermill Center, NY, USA

2000. - do danas
Polygon – organizacija kao umjetnički operativni sustav

She:story otpočinje kao autobiografska priča o tri generacije žena u mojoj obitelji, i govori o ratu kao kulturološkom podneblju i nasljeđu u kojem sam rođena kojeg proučavam iščitavanjem povijesno-geografskog narativa.

She:story će završiti izgradnjom Instituta za umjetnost i znanost na Krbavskom polju. Drugi rad je Beyond the Endless River - rad u nastajanju o pomicanju osobnih granica i ženama osvajačicama svijeta, rad se bavi rodnim odnosom u kontekstu povijesti otkrivanja svijeta u kojem dominiraju muškarci kao nosioci avanturističkih priča i istraživači koji otkrivaju svijet. Rad je zamišljen kao niz .pdf artist books izdanja.

Undercover artist - AuPair - kao umjetnica prijavljujem  se za rad u Velikoj Britaniji pod krinkom AuPair, preispitujući doseg svog umjetničkog djelovanja i poziciju djevojaka koje podčinjavajući se zadanom okviru sive zone ekonomije bivaju inicirane u kulturni-društveni kodeks.

Od malih nogu do danas Strašne Žene formirale su moj svijet, mimiku, maštu, naraciju...

Moja je obitelj prepuna žena - baka Marta i njezinih 7 kćeri, sve moje prijateljice, Ivana Brlić Mažuranić, Modesty Blaise, Blondi, Praktična žena, Međunarodni dan Žena, žene Narodne heroine II sv. rata, Marie Curie, Anais Nin, Indira Ghandi, trudna Rosa Luxemburg Senje Iveković, Mirna Žagar, hrvatska plesna scena, Vesna Janković, Vesna Teršelić, Vladimir Stojsavljević, Martha Graham, Louise Bourgeois, Irena Bezić, Robert Wilson, Agnus Martin, Bjorg, Suzana Marjanić...

Socijalizatorica sam pasa vodića Centra Silver. Govorim Engleski, Ruski i Talijanski razumijem. Učim kineski. Vježbam jogu. Meditiram. Volim nordijsko skijanje. Odrasla sam na SF filmovima, serijama i knjigama. Certificirana sam sakupljačica i prerađivačica bilja. Članica sam mreže zaštite autohtonog sjemenja. I tako dalje.