HUHIV

 

HUHIV (Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa) je nevladina, nepolitička, neprofitna udruga koja se bavi prevencijom, edukacijom i pomoći oboljelima od HIV-infekcije i AIDS-a i virusnog hepatitisa. Udruga pomaže svim osobama koje žive s HIV-om ili hepatitisom u rješavanju problema vezanih za medicinsku, socijalnu skrb, pravnu pomoć. Također, djeluje na području edukacije mladih i opće populacije o HIV-bolesti i hepatitisu i diskriminaciji koja je s ovim bolestima povezana.

Udruga je nastala 1999. godine sa ciljem pomoći osobama koje žive s HIV-om. U početku su najveći napori usmjereni na osiguravanje medicinske i socijalne skrbi oboljelima od HIV-a i AIDS-a. S vremenom su za oboljele osobe organizirane i grupe za samopodršku, omogućeno besplatno pravno savjetovanje te psihosocijalna podrška. Područje aktivnosti udruge prošireno je na i prevenciju te edukativne projekte. 2005. godine kroz projekt Global Fund-a na klinici za infektivne bolesti „Dr Fran Mihaljević” otvoren je Centar za savjetovanje i testiranje sa psihosocijalnom podrškom za oboljele.

Početkom 2010. godine udruga je proširila svoje aktivnosti i na područje virusnih hepatitisa te promijenila naziv u Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Kontakt:

Adresa: Ulica kneza Domagoja 10, Zagreb
Telefon: (+385) (01) 46 66 655
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.huhiv.hr

Društvene mreže:

Napomena: HUHIV posjeduje više konktakt brojeva, ovisno za koji su segment usluga potencijalni korisnici/e zainteresirani/e. Detaljan popis službi unutar HUHIV-aa pronađite ovdje.

Kroz Centar za zdravlje i edukaciju mladih, HUHIV omogućava besplatno testiranje na HIV i hepatitis C brzim testovima na slinu koji omogućuju rezultat već za 20 minuta. Centar djeluje izvan formalnih zdravstvenih institucija, u potpunosti prijateljski i usmjeren na društvenu zajednicu. Cilj mu je  pružiti kvalitetnu i inovativnu uslugu testiranja i savjetovanja svima, bez obzira na spolnu orijentaciju, rodni identitet ili financijski status.

Svake godine HUHIV obilježava Svjetski dan AIDS-a kada u fokus dolaze sve aktivnosti udruge. Centralno događanje uvijek je na zagrebačkom Preradovićevom trgu u trajanju od 7 dana. Postavljanjem INFO šatora volonteri HUHIV-a i udruga studenata medicine (CroMSIC-a) te HCK-a dijele edukativne brošure, pružaju informacije te raznim stručnim predavanjima podižu svijest mladima o načinima zaštite i o smanjenju stigme i diskriminacije. Svjetski dan AIDS-a popraćen je i velikim „Pozitivnim koncertom“.

Udruga provodi i raznolike edukacije. Tako već nekoliko godina u suradnji s Hrvatskim stomatološkim društvom za oralnu medicinu i patologiju te Stomatološkim fakultetom u Zagrebu, provodi edukaciju stomatologa o virusnim hepatitisima i HIV-u u cilju njihova dodatnog obrazovanja o ovoj problematici. U prosincu 2011. godine održan je prvi tečaj o kroničnim zaraznim bolestima namijenjen socijalnim radnicima i ostalim djelatnicima koji rade u ustanovama socijalne skrbi. Cilj edukacije je bolja informiranost i osviještenost polaznika o cjelokupnoj problematici HIV-a i virusnih hepatitisa radi smanjenja diskriminacije i stigmatizacije osoba koje žive s HIV-om. 

HUHIV organizira i grupe podrške, osnovane 2006. godine zbog potrebe osoba oboljelih od HIV infekcija za grupnom podrškom. Cilj je međusobnom podjelom iskustva pomoći svakom novom oboljelom da lakše prihvati i živi sa svojom bolešću. Osim toga, korisnicima je na raspolaganju i besplatna telefonska linija za pomoć oboljelima, ali i za pružanje informacija o spolno prenosivim bolestima, mogućnostima liječenja, testiranju, aktivna od 2007. godine.

Više o brojnim korisnim aktivnostima koje HUHIV provodi doznajte OVDJE.