Stop specizmu

 

Udruga Stop specizmu kolektiv je emancipacijski orijentiranih aktivistkinja i aktivista kojima je cilj informiranje o društvenim nepravdama i poticanje alternative, s ciljem edukacije šire javnosti o veganstvu, nespecizmu i abolicionističkom pristupu pravima životinja.

Stop specizmu! zalaže se za nenasilje, prava i jednakost svih živih bića, te bori protiv diskriminacije na osnovi vrste - specizma. Kroz svoj rad povezujemo i prava ljudi te ekologiju. Glavna tema njihovog rada jest odnos ljudskih i ne-ljudskih životinja, odnosno nepravda koja se događa na toj relaciji.

Protive se i bore i protiv ostalih oblika nepravde i diskriminacije poput seksizma, rasizma, homofobije, klasne diskriminacije, ageisma, cenzure, itd. Svrha i područje djelovanja udruge jest i ukidanje diskriminacije nad ljudima, te poticanje na volonterstvo i pomaganje ljudima i ostalim životinjama.

Cilj Udruge Stop specizmu jest stvoriti svijet bez nasilja i društvo u kojem se na sve životinje gleda jednako - bez obzira na njihove fizičke karakteristike - te svijet u kojem nijedno živo biće, ljudsko ili ne-ljudsko neće biti iskorištavano, diskriminirano ili ubijeno.

Kontakt:

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Telefon: (+385) 097 63 57 657
Web: http://www.stop-specizmu.org

Društvene mreže:

 

 

Stop specizmu koristi svu svoju energiju i resurse kako bi radila na stvaranju društva u kojem životinje neće biti iskorištavane i ubijene za hranu, zabavu, eksperimente, odjeću ili bilo koju drugu svrhu.

Rade akcije kojima je cilj osvijestiti društvo o posljedicama koje proizlaze iz eksploatacije životinja u različitim područjima, te promiču cruelty-free, veganske alternative. Informiraju javnost o problemima iskorištavanja životinja te o veganstvu kroz sve moguće načine i kanale. Nude edukativne, istraživačke foto i video materijale koji govore o pravima životinja, nespecizmu i veganstvu. Često djeluju u gradu na ulici; s prosvjedima, performansima i info stolovima. Sudjeluju u raznim radionicama ili festivalima te konferencijama, predavanjima ili diskusijama.

Inicijativa je nakon gotovo pet godina rada na edukaciji i promociji prava životinja unaprijedila i proširila svoje djelovanje te od travnja 2016. godine djeluje i u teoriji i u praksi kao Centar za zaštitu životinja i prirode. Centar i dalje ima sjedište u Zagrebu te djeluje na području Zagrebačke županije. 

Centar za zaštitu životinja i prirode primarno djeluje kao edukativno-istraživački centar u kojem će se provoditi razne desk i field metode istraživanja, te promatranja životinja u njihovom prirodnom staništu, s naglaskom na neometano promatranje kojim se na bilo koji način neće utjecati na prirodan način života, navika i potreba životinja.

Direktnim radom sa životinjama, brigom o zaštiti prava istih, te boravkom u prirodi i radom na zaštiti i obnovi okoliša i prirodnih staništa životinja, Centar za zaštitu životinja i prirode provodi u praksi teorije o pravima životinja na život lišen iskorištavanja, te miran suživot čovjeka i drugih životinja.

Cilj je Centra stvoriti i ekološki održivu ustanovu i zajednicu, u kojoj je naglasak na recikliranju i korištenju obnovljivih materijala, te na prevenciji zagađenja okoliša.