Sindikat biciklista

 

Sindikat biciklista je udruga koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Zagovaraju i rade na transformaciji gradova u čiste, sigurne, ugodne i zelene gradove, po mjeri čovjeka, promičući bicikliranje kao poželjan oblik prijevoza.

Putem radionica, edukacija i mnogih projekata stvaraju sigurnije uvjete za bicikliranje i povećavaju kvalitetu života u urbanim sredinama. Smatraju da u oblikovanju prometa prioritet treba dati potrebama pješaka, biciklista i javnog prijevoza.

Udruga djeluje i kao platforma koja okuplja stručnjake iz područja prometa, urbanizma, energetske efikasnosti, pedagogije, društvenih, edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti, ekologije te je kao takva prepoznata kao jedna od vodećih organizacija civilnog društa u regiji u području biciklističkog prometa.

Kontakt:

Adresa: Ribnjak 3, Zagreb
Telefon: 098 993 0123, 091 579 1863, 091 510 6955
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://sindikatbiciklista.hr/

Društvene mreže:

 

Unutar Sindikata biciklista djeluju dvije sekcije:

> Ciljevi Sekcije za infrastrukturu su proširenje biciklističke infrastrukture (izrada funkcionalnog i održivog plana budućih biciklističkih staza u Zagrebu, formiranje stavke u proračunu Grada Zagreba namijenjene izgradnji biciklističke infrastrukture neovisno o ritmu rekonstrukcija ulica), poboljšanje postojećih staza (prekidi, rinzoli, prepreke…) i crnih točaka za bicikliste.

Osim toga, rade na poboljšanju zakona i propisa vezanih uz biciklizam i izgradnju prometnica, legaliziranju i olakšavanju kretanja biciklom kroz centar Zagreba, širenju “zona 30″ po gradskim četvrtima te povećanju broja i kvalitete parkirališta za bicikle, razradi budućih lokacija, donošenju standarda za stalke za bicikle, vodiču za tvrtke i institucije za nabavku te ishođenju dozvole kako bi se postavili stalci.

> Edu sekcija bavi se svim vrstama biciklističke edukacije. Cilj Edu sekcije jest podići svijest o biciklu kao idealnom i optimalnom prijevoznom sredstvu, čije korištenje ne ovisi o dobi, spolu, društveno-ekonomskom statusu, stupnju obrazovanja, opisu zaposlenja i mjestu stanovanja, a često ni o vremenu. Poštivanje bontona u vožnji te poznavanje prometnih pravila i znakova će pomoći u širenju biciklističke ideje među svim sudionicima u prometu. U ovom kratkom stažu Sindikata biciklista, održali su na Filozofskom i Prometnom fakultetu nekoliko predavanja o vožnji u zimskim uvjetima, o prednostima vožnje bicikla i klimatskim promjenama te smo, u suradnji s udrugom ”Kontraakcija”, potpomogli prikupljanju bicikala za dječje domove.

Planovi: Pripreme pilot projekta u kojemu bi sudjelovale zagrebačke osnovne i srednje škole u svrhu dobivanja statusa bike friendly škole, širenjem i poticanjem biciklističke kulture među svojim učenicima. U konačnici, svrha aktivnosti Edu sekcije su budući ”prirodno” biciklistički naraštaji, društvo s razvijenom biciklističkom kulturom svjesno prednosti korištenja bicikla, kako za sebe, tako i za okolinu.