Roda - Roditelji u akciji

 

Roditelji u akciji - RODA skupina je zainteresiranih građanki i građana koja se zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj.

Svojim djelovanjem prepoznati su u javnosti u područjima ostvarivanja prava na adekvatnu rodiljnu naknadu i prava na rodiljni dopust, medicinski potpomognute oplodnje, trudnoće i poboljšanja uvjeta rađanja, promociji, edukaciji i savjetovanju o dojenju, edukaciji i podršci roditeljima i budućim roditeljima, sigurnosti djece u prometu te zagovaranju prava djeteta i roditelja za vrijeme bolničkog liječenja djeteta.

U svim područjima rada trude se djelovati u više smjerova – informirati i educirati ciljane skupine društva, aktivno (i aktivistički) utjecati na promjene sustava te utjecati na strukture vlasti kako bi se stvorili infrastrukturni, zakonski i ostali preduvjeti promjena koje smatraju nužnima u ostvarenju vizije: društva koje aktivno radi na ispunjavanju potreba te zaštiti i ostvarivanju prava djece, roditelja, budućih roditelja i obitelji u cjelini, uključujući pravo pojedinca na izbor utemeljen na znanju.

Misija udruge RODA je mijenjati društvo u društvo odgovorno prema djeci, roditeljima, budućim roditeljima i obiteljima - informiranjem, educiranjem, aktivnim zagovaranjem i sudjelovanjem u procesima promjene, kao i poticanjem roditelja i ostalih društvenih skupina na preispitivanje postojećeg stanja i sudjelovanje u promjenama.

Kontakt:

Adresa: Čanićeva 14, Zagreb
Telefon: (01) 6177 500, 091 5863 717
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.roda.hr

Društvene mreže:

 

Udruga RODA sustavno prati stanje prava trudnica, roditelja, obitelji i djece i na razne načine ukazuje na propuste, sugerira načine ispravljanja propusta i aktivno djeluje na društvenim promjenama kroz brojne aktivnosti.

Udruga je usmjerena na podršku roditeljstvu i bitan dio rada je organiziranje edukacija roditelja o odgoju. Kroz radionice, organizaciju Roditeljskih konferencija, okruglih stolova, letke, portal i forum udruge žele roditeljima ponuditi prostor za dijalog o roditeljstvu i zajedno pronalaziti odgovore na izazove i odgovornosti roditeljstva.

Najvažnije djelatnosti udruge uključuju:

> Već pet godina Rode neprekidno daju podršku i savjete oko dojenja na SOS telefonu za dojenje. Ostali povezani projekti su obilježavanje Tjedna dojenja, te redovito mjesečno održavanje radionica poznatih pod nazivom Mala škola dojenja. Kroz sudjelovanje u radu Nacionalnog povjerenstva za dojenje, doprinose kreiraju nacionalne politike dojenja.

> Na području Programa poroda aktivno djeluju na promjenama unutar zdravstvenog sustava, a u smjeru omogućavanja prirodnog i neometanog poroda u Hrvatskoj. Rodina je želja usvajanje postupnika za skrb tijekom normalnog poroda, kojim bi se humanizirao proces rađanja, omogućio neprekinut kontakt majke i djeteta tijekom boravka u rodilištu, te smanjilo opterećenje zdravstvenog sustava.

> Program Medicinski potpomognute oplodnje uključuje senzibiliziranje javnosti na problem medicinski potpomognute oplodnje putem informiranja i educiranja parova s problemom neplodnosti, pritisaka na mjerodavne institucije za proširenje prava pacijenata suočenih s problemom neplodnosti, pritisaka na zakonodavce za mijenjanje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, te rješavanje ostalih problema vezanih uz neplodnost.

> Cilj programa Sigurno u autosjedalici je edukacija roditelja i šire javnosti o važnosti sigurnosti djece u vozilu i uporabe dječjih autosjedalica s ciljem sprječavanja ozbiljnih i smrtonosnih ozljeda djece pri sudaru.