Hrvatska mreža za ruralni razvoj

 

Hrvatska mreža za ruralni razvoj je mreža udruga koja se od 2006. zalaže za održiv razvoj ruralnih područja Hrvatske. Zajedničkim djelovanjem, umrežavanjem, partnerstvom i prijenosom znanja žele poboljšati uvjete za održivi razvoj i kvalitetan život u ruralnim zajednicama. Mreža danas ima 33 člana, među kojima je 19 lokalnih akcijskih grupa (LAG).

HMRR se zalaže za ravnomjerno razvijenu Hrvatsku, u kojoj stanovnici ruralnih prostora svojim društvenim i gospodarskim djelovanjem aktivno pridonose održivom razvoju svojih zajednica.

Područja aktivnosti HMRR-a su zagovaranje interesa dionika iz ruralnih zajednica u kreiranju i provedbi javnih politika, umrežavanje i informiranje članica i dionika koji rade na ruralnom razvoju, edukacija, razmjena znanja i prijenos iskustava te organizacijski razvoj.

Kontakt:

Adresa: Lj. Posavskog 2/4, Zagreb
Telefon: (+385) (01) 4655 203
E mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.hmrr.hr

Društvene mreže:

 

Hrvatska mreža za ruralni razvoj do sada je provela tri projekta: "Pristup LEADER u Hrvatskoj - priprema ruralnih područja za EU", "Sudjelovanje stanovnika u održivom razvoju regije" i "Održiva budućnost ruralnih područja Hrvatske". Trenutno su korisnici/e Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva; te provode ove projekte:

> Žene i održivi razvoj - nove mogućnosti zapošljavanja: Cilj projekta je osnaživanje uloge i veće uključivanje žena u društveno-ekonomski razvoj lokalnih zajednica u BiH, suočenih s poslijeratnim i post-konfliktnim problemima demokratske tranzicije i ljudskih prava, konkretno potrebom jačanja ravnopravnosti žena.

> Razvojne perspektive ruralnih naselja Grada Zagreba - Gradska četvrt Brezovica: Analitičkim putem pozicionira se i istražuje ruralni prostor te navode i opisuju sve prednosti i nedostatci s ciljem postavljanja razvojnih smjernica. Cilj je projekta odrediti indikatore kako bi se omogućilo praćenje budućih trendova uz dopunjavanje baze podataka.

> Zajedno za održivi razvoj u Hrvatskoj: Osnažiti utjecaj civilnog sektora u oblikovanju, praćenju i vrednovanju provedbe održivog razvoja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini kroz umrežavanje, međusektorsko partnerstvo i razvoj sposobnosti.

> Sposobnosti iznad pedesete kao alat ruralnog razvoja: Aktiviranje društvenog kapitala ruralnih zajednica kroz obrazovna partnerstva, istaknuti vrijednost praktičnog iskustva i specifičnih znanja u ruralnom području, ukloniti prepreke za sudjelovanje i osigurati visoku kvalitetu obrazovanja odraslih u ruralnim područjima, neki su od ciljeva ovog projekta.