Blaberon

 

Blaberon je osnovan s ciljem kritičke emancipacije putem književnog medija. Od 2012. g. udruga provodi ‘radionice čitanja’ tj. višemjesečne programe u okviru kojih se čitaju književni tekstovi. Radionice nisu ‘eventi’ na koje se dolazi bez pripreme, nego pretpostavljaju kontinuirano čitanje. Na taj način udruga promovira ozbiljno shvaćanje književnog medija, uzimajući u obzir njegovu društvenu ulogu, njegov politički potencijal, koji se ostvaruje samo kroz aktivno, kritičko čitanje i živu raspravu.

Blaberon smatra da je nemoguće odgovorno društveno djelovati ako se ne mijenjaju odnosi društvene, ‘pedagoške’ reprodukcije. U danom kontekstu književnost se, ako sagledamo marketinški i ideološki joj doznačenu društvenu funkciju, reducira na mjesečarski hobi koji ne pretendira na istinski javno djelovanje. A javno djelovati za Blaberon predstavlja mijenjati književnu pedagogiju prema kojoj je knjiga tek posrednik između proizvođača i potrošača. Javno djelovati znači mijenjati načine na koji se književnost i stvara i ‘konzumira’, načine na koje se o njoj piše i raspravlja (ili ne piše i ne raspravlja). U tom pogledu Blaberon pokreće radionice čitanja: preko rasprava utemeljenih na konkretnim književnim tekstovima udruga intervenira u tržišno postavljenu definiciju knjige kao proizvoda, a čitanja kao razbibrige za koju je vremena uvijek premalo. Čak i u najmlađoj životnoj dobi, gdje se slovkanjem uči čitati, čitanje nije ni razbibriga ni dokolica, nego aktivnost koju treba ozbiljno shvatiti kao bitan preduvjet mišljenja. I kao takva ona se treba održavati i produbljivati, bez obzira na životnu dob, stupanj obrazovanja ili tip zanimanja.

Blaberonove radionice su besplatne. One nisu programi kreativnog pisanja niti im je cilj promovirati izdavače i njihove autore koji čitaju ‘za’ publiku koja ne postavlja pitanja. One ne demistificiraju ‘autora’ i ne upoznaju ga s ‘publikom’. Blaberonov jedini subjekt, medij i cilj su čitatelj, knjiga i rasprava.

Kontakt:

Adresa: Paška 2, 10000 Zagreb
Telefon: +385 98 882 095

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Website: https://blaberon.wordpress.com/

 

 

Projekt ‘Labirint književne moći’ obuhvaća 8 radionica čitanja književnih tekstova koje su se provodile u školskoj godini 2014/2015. u suradnji s javnim institucijama i udrugama u Gradu Zagrebu.

Ciljevi projekta su:

  • čitanje radi razvijanja čitateljskih navika i radi kritičkog čitanja
  • jačanje književnosti u konstituiranju i održanju kritičkih javnosti
  • labavljenje ukočenih književnih hijerarhija i kritika književnoznanstvenog konzervativizma

 

Teme i lokacije održavanja projekta:

o Književne radionice ‘Slušaj, pričaj, slovkaj, glumi’, dječji vrtić Tratinčica i dječji vrtić Medveščak
o Književni klub ‘Crna kutija’, KGZ, Gradska knjižnica Medveščak
o Književni klub za mlade ‘Kauboj u hotelu Zagorje’, KGZ, Gradska knjižnica I. G. Kovačića
o Književni klub ‘Čitamo zajedno’, Dom za starije i nemoćne Medveščak
o Književne radionice ‘Tekst, revolucija, mećava’, Studentski centar
o Književne radionice ‘Politički roman u Češkoj’, Češka beseda Zagreb
o Književne radionice ‘Motor mijene’, Goethe Institut Kroatien

----

Projekt 'Kultura čitanja, umijeće gledanja' obuhvaćao je pet modularnih radionica predviđenih za polaznike dobi od 16 do 18 godina. Svaka modularna radionica obuhvaćala je 10 sastanaka koji su se održavali između rujna 2012. i kolovoza 2013. godine. Radionice su se odražavale u zagrebačkim srednjim školama, kafićima i prostorijama lokalnih udruga. Cilj projekta bio je potaknuti učeničku aktivnu participaciju u kreiranju procesa učenja, nastavnih planova, ali i participaciju u ostalim procesima koji se odvijaju u njihovu neposrednom okruženju – školi. Na kraju projekta izdan je Zbornik Političko ↔ Pedagoško: Janusova lica pedagogije.