Centar za ženske studije

 

Centar za ženske studije, prvi multi/interdisciplinarni studij o ženskoj tematici u Hrvatskoj, osnovan je 1995. godine, a organiziraju ga i vode feministkinje, znanstvenice, umjetnice i žene s iskustvom iz ženskog i civilnog aktivizma.

Nastao je kao reakcija na ratni i poslijeratni kontekst u Hrvatskoj, sa željom rješavanja svih problema s kojima su se suočavale žene kao posljedica rata. Bio je to pokušaj otpora šovinističko-mizoginom okruženju i zagovaranja kritičkog mišljenja, antimilitarističke, nenasilne kulture i afirmiranja žena i rodu orijentiranih znanja.

Osnovna motivacija u pokretanju Centra za ženske studije bila je omogućiti sustavno obrazovanje i istraživanje ženske tematike na interdisciplinarnoj i interaktivnoj osnovi i kritičkim modelima spoznaje.

Kontakt:

Adresa: Dolac 8, Zagreb
Telefon: 01 48 72 406
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://www.zenstud.hr/

Društvene mreže:

Misija Centra za ženske studije jest pružiti obrazovanje iz ženskostudijskih tema, djelovati na podizanju svijesti žena u Hrvatskoj te poticati istraživanje i izdavaštvo vezano uz ženskostudijske teme. Isto tako, misija Centra je i osnažiti žene u političkim i civilnim inicijativama kroz obrazovanje na više razina te afirmirati konstruktivne vrednote mira i solidarnosti, posebno putem međunarodnog umrežavanja i programa razmjene na području ženskih studija, zajedničkim kulturnim i civilnim projektima i izravne podrške ženama.

Centar za ženske studije kontinuirano djeluje na obrazovanju o ženskoj problematici, promicanju ženskostudijskih programa na sveučilištu, istraživanju ženske subjektivnosti, ženske povijesti i kulture, roda/spola, moći i znanja, otvaranju novih tema važnih za žene (državljanstvo, koncept građanke, politika reprodukcije i dr.), afirmiranju rodno osviještene politike iz kritičkog feminističkog motrišta, preobrazbi društvenog statusa žene s naglaskom na ženskim pravima, promoviranju i podupiranju ženske kulture i ženskih znanja putem istraživanja, izdavaštva i javnih događanja, osvješćivanju povijesnih, civilizacijskih i antropologijskih vrednota žena te razvijanju kulture dijaloga i nenasilne kulture življenja.

Unutar svojih programa Centar motivira studentice i druge sudionice/ke na kritičko mišljenje i svijest o važnosti ženskih tema, pa tako djeluje na samoosnaživanje kroz preuzimanje odgovornosti za društvene promjene.