Udruga za promicanje inkluzije

 

Udruga za promicanje inkluzije (UPI) je nevladina, neprofitna i humanitarna organizacija osnovana u Zagrebu u listopadu 1997. godine. Aktivnosti Udruge temelje se na filozofiji inkluzije, prema kojoj osobe s intelektualnim teškoćama imaju pravo biti ravnopravni i aktivni članovi društva.

Misija je udruge promicati razvoj društva u kojem osobe s intelektualnim teškoćama imaju jednake mogućnosti, njihov se doprinos cijeni, a njihova se ljudska prava poštuju. Vizija je udruge društvo koje cijeni različitost i koje u svakom svom članu otkriva jedinstvene vrijednosti. Kako bi se ova vizija ostvarila potrebno je osobama s intelektualnim teškoćama omogućiti da postanu dio društva.

UPI potiče i podržava proces deinstitucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj i regiji te nastoji razvijati modele stručnih službi podrške u zajednici te poticati razvoj istih sa strane raznih pružatelja usluga.

Kontakt:

Adresa: Bleiweissova 15, Zagreb
Telefon: (+385) (01) 37 51 696
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.inkluzija.hr

Društvene mreže:

 

U redovne djelatnosti Udruge za promicanje inkluzije ulaze Usluga organiziranog stanovanja, namijenjena svim osobama s intelektualnim teškoćama koje trebaju podršku kako bi živjele u zajednici; te savjetovalište osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima, udrugama i drugim zainteresiranim građanima. Do sada je Udruga provela ili provodi ove projekte:

Aktivnosti projekta „Podrška transformaciji stacionarnih domova socijalne skrbi“ obuhvaćaju tehničku podršku domovima u procesu transformacije i u organizaciji službi socijalnih usluga u zajednici. Tijekom 2013. godine tehnička podrška se pružala Centru za rehabilitaciju Stančić i Centru za rehabilitaciju Zagreb, da bi se, uz suglasnost Ministarstva socijalne politike i mladih te Donatora u 2014. godini nastavila pružati Centru za rehabilitaciju Ozalj te Domu za psihički bolesne odrasle osobe Osijek.

Projekt "Podrška sustavu socijalne skrbi u procesu daljnje deinstitucionalizacije socijalnih usluga" za cilj ima povećati socijalno uključivanje korisnika prava i usluga u sustavu socijalne skrbi te pružiti podršku stručnjacima iz sustava socijalne skrbi pri daljnjem razvoju i provedbi učinkovitih i inkluzivnih socijalnih usluga unaprjeđivanjem procesa socijalnog planiranja i transformacije ustanova.

"Mreža – Novi putevi prema inkluziji" je europski projekt. U ovom projektu sudjeluju ukupno 20 organizacija iz 14 europskih zemalja i Kanade. Glavni cilj projekta je postići promjenu u uslugama za osobe s invaliditetom. Radi se o novim načinima rada koji stavljaju osobu u poziciju da bude odgovorna za donošenje odluka o svojem životu te uslugama i podršci koje želi i koje su joj potrebne.

"IPA – Proizvodnja povrća u plasteniku" za ima cilj podržati uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama na tržište rada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Cilj će se ispuniti kroz program osposobljavanja, razvijanje radnih aktivnosti ostvarivanja prihoda za osobe s intelektualnim teškoćama kroz model održive proizvodnje povrća u staklenicima u Bjelovaru i Grubišnom Polju.

Cilj projekta “Službe za radne aktivnosti uz podršku za osobe s intelektualnim teškoćama” je povećati zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama u Bjelovaru, Osijeku i Šibeniku na otvorenom tržištu rada i omogućiti pristup svrsishodnim radnim aktivnostima za one pojedince koji nisu u mogućnosti uključiti se u radne aktivnosti na vanjskom tržištu.