LORI - Lezbijska organizacija Rijeka

 

Udruga LORI (Lezbijska organizacija Rijeka) osnovana je 2000. godine s ciljem informiranja i senzibiliziranja javnosti za prihvaćanje pripadnica/ika seksualnih i rodnih manjina, uklanjanja predrasuda i homo/bi/transfobije, ukidanja diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije, rodnog/spolnog identiteta i/ili rodnog izražavanja, promicanja vrijednosti tolerancije, pluralizma i stvarne jednakosti pred zakonom te samoosnaživanja zajednice kroz edukativne, psihološke i druge radionice, promotivno-informativne materijale i sl.

Lezbijska organizacija Rijeka «LORI» vjeruje u pravo svake osobe da kreira i prilagodi svoj identitet i/ili identitete u skladu sa svojom različitošću vodeći se isključivo individualnom seksualnošću i rodnošću, a ne zadanim heteronormativnim pravilima i binarnim sistemom, pri tome uživajući sva prava koja joj pripadaju.

Vizija LORI je osiguravanje demokratskog civilnog društva u kojem osobe nisu diskriminirane na temelju seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i izražavanja, u kojem dominiraju vrijednosti nenasilja, jednakosti i prihvaćanja različitosti i koje promiče slobodu življenja i izražavanja njihove seksualne i rodne individualnosti.

Kontakt:

Adresa: Janeza Trdine 7/IV, 51000 Rijeka
Telefon: (+385) (051) 212 186
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://www.lori.hr/

Društvene mreže:

Aktivnosti udruge LORI usmjerene su na:

> edukaciju i osnaživanje same LGBTIQ zajednice kroz projekte i aktivnosti te ispunjavanje njihovih potreba
> edukaciju i osnaživanje lezbijki, biseksualnih i transrodnih žena kroz projekte i aktivnosti te zadovoljavanje njihovih potreba
> osiguravanje i zaštitu ljudskih prava LGBTIQ osoba
> informiranje i osvješćivanje javnosti za bolje razumijevanje i prihvaćanje LGBTIQ osoba, smanjenje predrasuda i stereotipa koji postoje u društvu, kao i povećanje vidljivosti LGBTIQ zajednice
> edukaciju stručnjaka/kinja (psihosocijalni djelatnici/ice, nastavnici/ice, djelatnici/ice medija, itd.) o LGBTIQ problemima i pravima LGBTIQ osoba
> razvoj LGBT aktivizma i razvoj organizacijskog kapaciteta.


Stalne aktivnosti udruge LORI su one aktivnosti koje se kontinuirano provode i organiziraju nevezano za pojedini projekt. Među stalne aktivnosti ubrajaju se:

> Infoteka: Sastoji se od LGBTIQ i feminističke literature te one koja se tiče općenito ljudskih prava, časopisa, video i DVD materijala, koji su dostupni svim članicama/članovima i ostalim zainteresiranim osobama.
> Edukacija i osnaživanje LGBTIQ zajednice: Program uključuje edukativne, kreativne i psihološke radionice osnaživanja za LGBTIQ zajednicu.
> Društvene aktivnosti: Jednom mjesečno održava se Queer Up! party na brodu Arca Fiumana. Osim toga, organiziramo filmske večeri, društvene igre, sportske igre, čajanke i dr.
> Internet stranica, Facebook i Trans forum: Važan medij informiranja zajednice i društva općenito o ljudskim pravima LGBTIQ populacije, kao i samom radu Udruge te drugim relevantnim sadržajima. Trans Forum namijenjen je isključivo transrodnim osobama.
> Psihosocijalna podrška: Psihološko savjetovanje provode LGBT friendly i informirani psihologinje/zi, dok peer savjetovanje (osobno, telefonsko i online) provode peer savjetovatelji/ce - aktivistkinje koje su završile trening o osnovnim vještinama psihološkog savjetovanja.