Udruga ZORA

 

ZORA je nevladina i neprofitna organizacija koja radi na promicanju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i prava manjina kao i na edukaciji te podizanju svijesti o problemima od općeg društvenog interesa, nenasilju, zdravlju i cjeloživotnoj i ne-institucionalnoj edukaciji. Djeluje od 2003. godine.

Udruga Zora članica je mreža: Zaklada Anna Lindh – za promicanje dijaloga među kulturama euromediteranske regije, Y- PEER – međunarodna mreža vršnjačkih edukatora koji rade na području zaštite zdravlja, BURA – neformalna mreža za standardizirano i umreženo djelovanje organizacija civilnog društva na suzbijanju korupcije.

Djeluju po visokim standardima druge razine Sustava za kvalitetu neprofitnih organizacija SOKNO.

Članstvo u tijelima donošenja odluka na lokalnom nivou

Zaposlenice i volonterke Zore članice su Vijeća za prevenciju Međimurske županije, Povjerenstava za ravnopravnost spolova, Koordinaciji tijela i drugih čimbenika obveznih za postupanje po Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji Međimurske županije, Savjeta za EU integracije Međimurske županije, Partnerstva za lokalno zapošljavanje, Radne skupine za planiranje socijalnih usluga po deinstitucionalnom modelu za Međimursku županiju, te aktivno djeluju u donošenju odluka na lokalnoj razini.

Udruga Zora ponosi se brojnim nagradama i priznanjima za svoj rad:

2011. dobitnici Državne nagrade za volontiranje

2011. Zorina najvolonterka Dijana Kontrec (sada Miri) Najvolonterka Međimurske županije

2012. Zori dodijeljeno priznanje „Medijska zvijezda“ od Agencije za mobilnost i programe EU za najbolju vidljivost projekta

2012. Zorina volonterka Sarah Jalušić (sada Bacinger) Najvolonterka Međimurske županije

2012. Marina Kolar, Izvršna direktorica udruge Zora dobitnica Priznanja za promicanje mirotvorstva,  nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednici „Krunoslav Sukić“

2013. dodijeljena nam je Povelja Međimurske županije za 10 godina uspješnog rada na promociji ljudskih prava.

Krajem 2013. godine udruga ZORA provela je javnu evaluaciju desetogodišnjeg rada udruge, njenih zaposlenih kao i vidljivosti i utjecaja u lokalnoj zajednici (2003.- 2013.) koju je ispunilo 78  predstavnika/ca suradničkih i partnerskih organizacija i institucija, volontera/ki, simpatizera/ki, članova/ica i direktnih korisnika/ca, u kojoj su dobile isključivo pozitivan feedback o radu, projektima, društvenom utjecaju, volonterskom programu, zaposlenima itd. Javna evaluacija pokazala je također visoku percepciju doprinosa udruge Zora lokalnoj zajednici, korisnicima te demokratizaciji općenito. Sažetak možete pročitati u 10-godišnjem izvještaju rada udruge Zora (stranice 64 do 75).

Kontakt:

Adresa: A. Schulteisa 19 (red br. 67 i 68), Čakovec
Telefon: (+385) (040) 395 344
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://udrugazora.hr/

Društvene mreže:

 

Glavni ciljevi programa udruge Zora su:

> Edukacijski centar koji provodi kvalitetne i efikasne edukacije kreirane prema potrebama organizacija i korisnika. Cilj mu je podizanje kapaciteta pojedinaca i organizacija ili pak osnaživanje socijalno isključenih korisnika/ca. Više o edukacijama koje pročitajte ovdje, a o referencama ovdje.

> Osnaživanje i pomoć socijalno isključenim i marginaliziranim skupinama

> Suzbijanje obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja

U sklopu ovih ciljeva provedeni su sljedeći projekti:

Job club, Mladi za ljudska prava, Glazbena radionica – mjesto za mene, Nikad nije kasno, Ispeglajmo ravnopravnost, Osobe. Žene. Prijateljice, Šalji dalje, Europska volonterska služba Mark My Day, Jednako vrijedni, Nasilne veze su bezveze, Povezani za veze bez nasilja, Dobro biram - volontiram!, 365 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja, Uključi me!, Poduzmi pozitivne korake za postizanje jednakosti pri zapošljavanju žena, Odbaci svoje predrasude, Mladi edukatori u akciji, Zor@teka, Širi znanje, a ne spolno prenosive infekcije, Osjećaj se pozitivno-budi negativan/na, Moj izbor je prevencija, suradnJA, toleranciJA, Ja biram!, Odgovor civilnog društva na korupciju, Razvoj civilnog društvu kroz izgradnju kapaciteta na više razina, Ženska prava su ljudska prava.