Zagreb Pride Udruženje

 

 

Zagreb Pride Udruženje je queer-feministička i antifašistička udruga koja se zalaže za ostvarenje aktivnog društva solidarnosti i ravnopravnosti slobodnog od rodnih i spolnih normi i kategorija te bilo koje druge vrste opresije.

Ciljevi Udruge ostvarenje slobodnog, demokratskog, sekularnog, emancipiranog i civilnog društva u kojemu su temeljne vrijednosti sloboda, mir, nenasilje, individualnost, pravednost, rodna i spolna ravnopravnost,  sloboda govora te očuvanje, promicanje i prihvaćanje različitosti, sloboda izražavanja kao i pravo na samoidentifikaciju i samodefiniciju.

Kroz edukaciju, istraživanje, javno zagovaranje, osnaživanje i direktnu akciju Zagreb Pride bori se za LGBTIQ osobe i zajednicu, nenormativne obitelji i društvo u cjelini te radi na dokidanju svih oblika diskriminacije uz punu promociju, poštivanje i zaštitu ljudskih prava. Načela djelovanja Zagreb Pridea su neovisnost, demokratski ustroj, neprofitnost i slobodno sudjelovanje u javnom životu, te također djeluje kroz principe djelovanja koji sadržavaju načela solidarnosti, queer-feminizma, prava svih ljudi na samoodređenje, samodefiniciju i samoidentifikaciju.

Politička platforma Zagreb Pridea je queer-feministička. Prvi ju je put postavio Organizacijski odbor Povorke ponosa 2004. godine.

Kontakt:

Adresa: Meštrovićev trg 2, 10000 Zagreb
Društveni prostor: Pierottijeva 11, Zagreb
Telefon: +385 95 9021 445
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Website: www.zagreb-pride.net

Društvene mreže:

   

 

Centralni, javni, nekomercijalni i politički LGBTIQ događaj koji promiče ljudska prava LGBTIQ osoba, nenasilje, pravo na javno okupljanje i djelovanje, nepovredivost ljudskog dostojanstva te slobodu izražavanja i kretanja – Povorka ponosa, najvidljiviji je godišnji događaj kojeg organizira Zagreb Pride Udruženje. U organizaciji Povorke ponosa sudjeluje veća, otvorena, autonomna, nehijerarhijska, fluidna i volonterska grupa osoba okupljenih u Organizacijski odbor Povorke ponosa Zagreb Pridea.

Osim organizacije Povorke ponosa najvidljiviji su projekti Zagreb Pride Udruženja sustav pravne pomoći Rozi megafon, klupski program Partycipacija, programi edukacije Prajdionice te program igranja društvenih igara Prajdigraonica.