CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

 

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje je ženska, neprofitna udruga osnovana na Međunarodni dan žena - 8.ožujka 1997.g. - kao odgovor na probleme kršenja ljudskih prava, posebice ženskih i manjinskih prava, probleme militarizma, nacionalizma i pada ekonomskog standarda u poslijeratnom periodu.

CESI je feministička organizacija koja se zalaže za unapređenje društvenog položaja žena i ostvarenje spolne i rodne ravnopravnosti te za puno provođenje svih zakona i međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava. Razvoj civilnog društva smatraju važnim preduvjetom razvoja demokratskog društva, te stoga kroz stručna znanja i vještine potiču usavršavanje, razvoj i osnaživanje svih društvenih aktera za pravedno društvo.

CESI svoje djelovanje zasniva na radu za opće dobro, a u skladu sa vrijednostima feminizma, nenasilja, ravnopravnosti, tolerancije, uvažavanja različitosti, solidarnosti te jednakih mogućnosti. Društvene promjene koje vode ka pravednijem i odgovornijem društvu te socijalna osjetljivost važne su odrednice za koje se zalažu u svom djelovanju.

Kao organizacija razvijaju znanje, fleksibilnost i spremnost na suradnju te potiču doprinos svake osobe u zajedničkom djelovanju.  Stalno promišljanje feminističke teorije i prakse osobine su koje njeguju kao pojedinke/ci i kao članovi/ice tima.

Kontakt:

Adresa: Nova cesta 4, 10000 Zagreb
Telefon: +385 1 24 22 800
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://www.cesi.hr/

Društvene mreže:

  

Strateški ciljevi udruge CESI trenutno uključuju pojačanje sudjelovanja u projektima na razini Europske unije kroz partnerstvo sa organizacijama iz EU te sudjelovanje u kreiranju prioriteta za financiranje kroz natječaje na nacionalnoj i EU razini. Po pitanju zagovaranja rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena CESI planira biti prisutan na svim razinama političkih rasprava i odlučivanja oko tema/pitanja relevantnih za rad udruge, inzistirati na odgovornosti države za preuzimanje obaveza pružanja socijalnih usluga te istovremeno nastaviti rad s ciljanim skupinama u potrebnim područjima.

K tome, cilj je nametnuti temu ljudskih prava u središte rasprava i djelovanja te proaktivno pristupati temama seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena i mladih.

Aktivnosti udruge mogu se svrstati u nekoliko programa:

Program socijalne pravde i jednakih mogućnosti obuhvaća osmišljavanje i provedbu projekata s ciljem poboljšanja položaja žena u svijetu rada, uključujući i žene pripadnice manjina, te utjecanja na smanjenje nezaposlenosti žena kao jednog od ključnih područja rada.

2009. godine pokrenut je portal LIBELA, posvećen praćenju realiteta i propitivanju demokratskih i socijalnih praksi iz rodne perspektive s naglaskom na povećanje vidljivosti društvenog, političkog i kulturnog angažmana žena i marginaliziranih društvenih skupina.

> CESI kontinuirano zagovara i seksualnu edukaciju u školama koja će uvažavati ljudska prava te upozorava na nedostatak informacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju u formalnom obrazovnom sustavu. Također, kroz različite aktivnosti rade na uključivanju rodne perspektive u programe prevencije nasilja među mladima.

> Konačno, CESI unutar svog knjižnog fonda obuhvaća oko 1000 naslova širokog raspona tema dostupnih za zainteresiranu javnost.