Lezbijska grupa Kontra

 

Lezbijska grupa Kontra nevladina je organizacija koja promovira ljudska prava lezbijki i biseksualnih žena, osnovana je u ljeto 1997. godine u Zagrebu a službeno registrirana 2002. Kontra djeluje na feminističkim i antimilitarističkim principima, te se suprotstavlja svim oblicima diskriminacije.

Kontra smatra da je pravo na različitu seksualnu orijentaciju jedno od osnovnih ljudskih prava. Zalažu se za iskorjenjivanje svih oblika nasilja i diskriminacije nad lezbijkama, biseksualnim ženama te diskriminacije na osnovi ostalih seksualnih orijentacija, rodnog identiteta i rodnog izražavanja.

Kontra je članica Ženske mreže Hrvatske,  Koordinacije LGBTT grupa Hrvatske i ILGA-e Europe (International Lesbian and gay Association-Europe). Aktivno sudjeluju u različitim zajedničkim akcijama i inicijativama koje organiziraju LGBTIQ, ženske i mirovne grupe ili pojedinke/ci u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kontakt:

Telefon: (+385) (01) 457 33 72
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://www.kontra.hr/

Društvene mreže:

Kroz organizaciju radionica, seminara, predavanja, tribina, izložbi, konferencija, književnih i muzičkih večeri, video projekcija, sportske aktivnosti i slično; a zatim kroz savjetovalište za lezbijke i biseksualne žene, istraživanja, educiranje o lezbijskim i ženskim pravima i izdavaštvo, Kontra radi na podršci i osnaživanju lezbijki i biseksualnih žena u cilju prihvaćanja vlastitog identiteta te na postizanju društvene vidljivosti, tj. izlasku iz anonimnosti i izolacije u cilju  senzibiliziranja društva i smanjivanja homo/bi/transfobije.

Među najveća Kontrina dostignuća ubrajaju se prva lezbijska SOS i info telefonska linija i savjetovalište u Hrvatskoj (1997.), sudjelovanje u izgradnji mreže lezbijskih grupa zemalja bivše Jugoslavije (od 1997.), osnivanje Pravnog tima Kontre i Iskoraka (2002.), organiziranje prvog Gay Pride u Hrvatskoj u suradnji s Iskorakom (2002.), pisanje i lobiranje za Zakon o istospolnim zajednicama (2002. -2003.), telefonska pravna linija i savjetovalište (2005.).