AngArt

 

Udruga AngArt osnovana je 2015. godine s ciljem istraživanja i dokumentiranja različitih kulturno-umjetničkih praksi koje se fokusiraju na aktualne društvene probleme. Posebna pažnja pridaje se inicijativama i angažmanu lokalnih zajednica, te se u suradnji s njima stvaraju interdisciplinarni projekti. Udruga teži povezivanju s udrugama sličnih ciljeva, kao i međunarodnoj suradnji.

Područja na koja se rad Udruge prvenstveno fokusira su zaštita i interpretacija kulturne baštine, izvedbene umjetnosti, novi mediji, urbana antropologija, angažirana etnografija, kulturne politike i integrativne društvene politike.

Ciljevi Udruge su poticanje građanstva, posebno mladih, na promišljanje i aktivno sudjelovanje u društvenim pitanjima i problemima koji ih okružuju te umrežavanje s pojedincima i udrugama srodnih ciljeva kako na lokalnoj tako i međunarodnoj razini. Ciljevi se žele postići kroz radionice, predavanja, izložbe, umjetničke intervencije te produkciju i prikazivanje dokumentarnih filmova.

Suradnjom s različitim pojedincima i lokalnim zajednicama članovi Udruge i sami žele iskušati i promovirati angažirane taktike u postizanju ciljeva – kroz sam odabir tema, način istraživanja te načine njihove prezentacije i promocije široj javnosti.

Interdisciplinarnost u radu Udruge važna je za kvalitetno i sveobuhvatno istraživanje tema te Udruga nastoji okupiti članove različitih profila za što kreativnije rezultate.

Kontakt

Adresa: Palmotićeva 28, 10 000 Zagreb
Telefon: +385 95 812 7681
Web: http://angart.org/hr/
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Social

 

 

Udruga trenutno koordinira međunarodni interdisciplinarni projekt "Wayang beber na Javi" koji se bavi specifičnim oblikom tradicijskog javanskoga kazališta svitaka zvanim Wayang beber.

Projekt su pokrenule Marina i Tea, dvije etnologinje i članice Udruge, koje su ljubav prema indonezijskoj kulturi i umjetnosti otkrile tijekom višemjesečnih boravaka na indonezijskom otoku Javi.

Kroz njihovo dosadašnje istraživanje, wayang beber se pokazao kao važan segment indonezijske prošlosti, ali i sadašnjosti. Iako se smatra izumirućom umjetnošću, beber i danas inspirira lokalne umjetnike, koji revitaliziraju tradiciju i približavaju ju mlađim generacijama. Ovim inspirativnim primjerom želi se ukazati na mogućnosti kreativne prakse lokalne zajednice u zaštiti i revitalizaciji baštine primjenjive i u hrvatskom kontekstu.