Skribonauti

 

S ciljem stavljanja suvremene umjetničke produkcije u nove kontekste, prostore i istraživanja njene uloge u socijalnom uključivanju, udruga Skribonauti aktivno djeluje na polju promocije umjetnosti i umjetničke produkcije među društveno marginaliziranim skupinama, prvenstveno zatvorenicima i zatvorenicama, mladima s problemima u ponašanju i djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Kroz direktnu suradnju između suvremenih umjetnika/ca s njihovim korisnicima/ama kroz multimedijalne radionice udruga istražuje poziciju i probleme marginaliziranih skupina, posebno onih institucionaliziranih, te ispituje mogućnosti, metode i načine umjetničkog rada u takvim kontekstima.

Kontakt:

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

2011/2012 PROJEKT PISCE U ZATVOR

Od travnja 2011. Do kraja 2012. Godine Skribonauti su realizirali projekt Pisce u zatvor! Namijenjen promociji čitanja, književnosti i hrvatskih autora i autorica u zatvorima diljem Hrvatske. Na interaktivnim književnim tribinama održanima u šest okružnih zatvora diljem Hrvatske sudjelovalo je 18 autora i autorica te 70 zatvorenika i zatvorenica. U suradnji s udrugom Attack! Revitalizirali su i program Knjige za zatvorenike te su skupili preko 300 naslova za zatvorske knjižnice.

Zatvori u kojima je održan program: Zatvor u Karlovcu, Ženski odjel zatvora u Remetincu, Zatvor u Varaždinu, Zatvor u Zadru, Zatvor u Splitu i Zatvor u Rijeci.

Autori i autorice kojie su sudjelovali u programu: Zoran Ferić, Neven Vulić, Mima Simić, Ivana Simić Bodrožić, Tanja Mravak, Maja Hrgović, Gordan Duhaček, Ivan Herceg, Marijo Glavaš, Boba Đuderija, Nebojša Lujanović, Senko Karuza, Renato Baretić, Aleksandra Kardum, Gordan Nuhanović, Marinko Košćec i Dorta Jagić.

2013/2014/2015 PROJEKT IZVANA/IZNUTRA

Osnovna ideja programa je kolaborativna. Riječ je o zajedničkom kreativnom radu zatvorenika i zatvorenica i umjetnika/ca s ciljem propitivanja mogućnosti umjetničke suradnje, razmjene ideja među onima koji su izvana (isključeni iz umjetničkih tokova i produkcije), a opet unutra (dio društva), s onima koji su iznutra (direktno uključeni u umjetničku produkciju), a opet izvana (na slobodi/izvan institucija). Svaka radionica sastoji se od šest modula kroz koje zatvorenici i zatvorenice u suradnji s umjetnicima/ama mentorima/cama produciraju umjetničko djelo u zadanom mediju.

Održane radionice:

Radionica kreativnog pisanja na ženskom odjelu Zatvora u Zagrebu
Voditeljica: Mima Simić

Radionica kreativnog pisanja u Kaznionici u Lipovici
Voditelj: Mario Kovač

Radionica stripa u Kaznionici u Požegi
Voditeljica: Helena Janečić

Radionica animiranog filma u Zatvoru u Zagrebu
Voditelji: Thomas Johnson i Dina Karadžić

Radionica kreativnog pisanja u Zatvoru u Splitu
Voditelj: Renato Baretić

Radionica dokumentarnog filma u Kaznionici u Lipovici:
Voditelj: Igor Bezinović

MEĐUNARODNA SURADNJA:

U sklopu 11. Human Rights Film Festivala Skribonauti su realizirali suradnju s dvije inozemne organizacije koje već godinamam aktivno djeluju na polju umjetničke distibucije i produkcije u zatvorima, Lieux Fictifs iz Marseillea i transFORMAS iz Barcelone.

DOGAĐANJA:

Postavljanje video instalacije 'U samoći pamučnih polja' u produkciji Lieux Fictifs u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Ova višekanalna video instalacija nastala je kao produkt višegodišnjeg rada zatvorenika/ca i građana/ki Marseillea u okružnom zatvoru.

Projekcija i Q&A s autorima: Frontera
Projekcija igranog filma snimljenog u potpunosti u zatvoru u Barceloni. U filmu uloge igraju profesionalni ansambl i  zatvorenici i zatvorenice.

DONATORI:
Savez udruga Klubtura
Francuska ambasada
Roberto Cimmeta Fund
Kultura Nova