KURZIV - Platforma za pitanja kulture, medija i društva

 

Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva razvojem kritičkog i analitičkog diskursa u javnosti promiče kulturu i medije kao ključne faktore ravnopravnog društva te učvršćuje pozicije nezavisne kulturne scene i neprofitnih medija.

Kurziv misiju ostvaruje kroz neprofitni internetski medij Kulturpunkt.hr, edukacijske programe u poljima suvremene kulture, umjetnosti i medija, dokumentiranje rada nezavisne kulturne scene te druge oblike javnog djelovanja.

Postavljajući informacijski te analitički, kritički i teorijski okvir KURZIV razmatra veze između kulturnih i umjetničkih praksi s onim političkim, društvenim, medijskim i ekonomskim. Logika ovih intervencija gradi medijski diskurs koji se temelji na istraživanjima, primjeni novih kritika i sadržaja s namjerom da se proizvedu promjene u širem kulturnom, društvenom, medijskom i političkom prostoru.

Kontakt:

Adresa: Kvaternikov trg 2, Zagreb
Telefon: (+385) (01) 78 98 732
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.kulturpunkt.hr

Društvene mreže:

 

 

Kurziv svoje aktivnosti ostvaruje primjenjujući dvije ključne metode za njihovu provedbu: online prostore i off-line prostore koje strukturira na način da su moguće promjene i dogradnje svake teme i forme izražavanja.

Online prostori uključuju razvijanje i funkcioniranje portala Kulturpunkt.hr, kao i djelovanje putem društvenih mreža i mailing lista; dok off-line prostori podrazumijevaju organiziranje javnih događanja, kao što su okrugli stolovi, javni intervjui, tribine, konferencije, otvoreni forumi, radionice, predavanja, ljetni seminari, kampovi i slično, ali i područje izdavaštva kroz objavljivanje publikacija iz područja medijske i kulturne politike te suvremene i nezavisne kulture i umjetnosti.

Kurziv trenutno provodi ove projekte:

> Kulturpunkt.hr medij je koji kontinuirano prati hrvatsku nezavisnu kulturnu scenu i nove kritičke umjetničke prakse. Neizostavni su fokusi portala kultura mladih, urbana kultura, društveni aktivizam, nove tehnologije, suvremena umjetnost, slobodna kultura, queer kultura, umjetnost novih medija, nove umjetničke prakse, nove kustoske prakse, eksperimentalni, progresivni i istraživački pristupi u umjetnosti i slično.

> Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj na portalu Kulturpunkt.hr, otvorenim razgovorima i u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture.

> Kinemaskop je projekt kojemu je cilj analitički se osvrnuti na suvremena strujanja u hrvatskom filmu i doprinijeti razvoju kritičkog dijaloga o filmu.

> Program Kritika – jučer, danas, sutra usmjeren na afirmaciju i aktualizaciju kritičkog diskursa o suvremenim kulturno-umjetničkim praksama primarno u medijskom prostoru i na sagledavanja u širem kulturnom i društveno-političkom kontekstu.

> Kulturpunktova novinarska školica - Svijet umjetnosti edukacijski je program u sklopu kojeg mladi imaju priliku usvojiti temeljne vještine novinarskog zanata te ključna znanja o suvremenim likovno-umjetničkim praksama.

> MediaLab je multimedijalni edukacijski projekt koji je realiziran u suradnji s Fade In-om iz Zagreba i Filmaktivom iz Rijeke i koji je mladima ponudio temeljne vještine pisanog i audiovizualnog novinarstva s fokusom na područje nezavisne kulture.

> "Novi prostori govora" zagovaračka su platforma čiji je cilj uspostaviti kontinuiranu i dvosmjernu komunikaciju s Gradom Zagrebom te dovesti do podizanja svijesti o važnosti stvaranja medijske strategije.