Factum

 

Dokumentarni projekt Factum pokrenuo je 1997. Nenad Puhovski u okviru Centra za dramsku umjetnost, pri tadašnjem (Soroševom) Institutu Otvoreno društvo. Stvoren je sa zadaćom da podupire nezavisnu dokumentarističku produkciju koja u to vrijeme, s obzirom na političke i društvene prilike, nije postojala.

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U sedamnaest godina postojanja Factum je realizirao preko 70 dokumentaraca koji su prikazani na više od osamdeset festivala i koji su osvojili niz međunarodnih nagrada.

Uz dvije godišnje nagrade Vladimir Nazor za filmsku umjetnost, dva Grand prixa i četiri nagrade za najbolju produkciju te čitav niz specijaliziranih nagrada na Danima hrvatskog filma, Factumovi su filmovi sudjelovali na više od sedamdeset hrvatskih, regionalnih, evropskih i svjetskih festivala.

U realizaciji Factumovih filmova financijski i programski sudjelovao je i čitav niz partnera – nevladinih organizacija, udruga, zaklada, državnih institucija, obrazovnih institucija, producentskih kuća, televizijskih sustava, međunarodnih organizacija, predstavništva i veleposlanstava.

Rastu i razvoju Factuma u velikoj su mjeri doprinijeli i asistenti produkcije – Dana Budisavljević, Marina Andrijašević i Vanja Daskalović, kao i tehnički koordinatori – Igor Bauer, Ante Vukorepa, Vanja Marin i Ivan Golić.

Od 2008. godine Factum se nalazi u posebnoj koprodukcijskoj i poslovno-tehničkoj suradnji s Ustanovom Zagreb film.

Kontakt:

Adresa: Nova Ves 18, Zagreb
Telefon: (+385) (01) 4854 821
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://factum.com.hr/

Društvene mreže:

Factumovi se filmovi tematski mogu svrstati u nekoliko grupa: filmovi koji su govorili o najnovijoj hrvatskoj povijesti, filmovi koji su izazivali prijepore, oštre kritike i javna sučeljavanja, filmovi koji su tematizirali priče kojima se nitko drugi u to vrijeme nije želio baviti – filmovi, dakle, koji su predstavljali značajan tematski iskorak, ne samo u Hrvatskoj, već i u čitavoj regiji. To su, među ostalim, Oluja nad Krajinom, Lora - Svjedočanstva, Paviljon 22, Nemam ti šta reć' lijepo, Tri i Blokada.

Factum je domaći pionir na polju autobiografskog dokumentarca. Omogućio je da se hrvatski dokumentarac uključi u svjetski trend intimnog i osobnog preispitivanja svijeta u kojem živimo, i to kroz filmove koji govore o samom autoru. To su filmovi poput Graham i ja, Dečko kojem se žurilo, Sve o Evi, Klasa optimist, Ratni Reporter i Iza Ogledala.

Napokon, Factum je razvio i treću produkcijsku liniju – dokumentarce o ljudima s margine. Bez obzira što je interes za takve teme uvijek postojao u hrvatskoj dokumentarističkoj tradiciji, činjenica je da su Factumovi autori o njima progovorili u trenutku homogeniziranja društva i guranja svih vrsta manjina na potpunu marginu. Tu su, osim prije spomenutih filmova, Pešćenopolis, Čuvar tegljača, Sve 5, Vajt, TDZ - za uspomenu i dugo sjećanje, Zajedno, Čedo i mnogi drugi.

U svojim je počecima Factum radio na dvije razine. Kao prvo, tu su bili kratki dokumentarci nastali u okviru međunarodne dokumentarne radionice Imaginarne akademije koja se svako ljeto odvijala u drevnom istarskom gradiću Grožnjanu. Filmovi su snimani u Istri, a postprodukcija se odvijala u Zagrebu a ponekad i u zemlji iz koje su dolazili sudionici. Na taj način su nastali filmovi poput Orbanići unplugged, Ottavio, Sretno, Una Storia Polesana, O kravama i ljudima itd. U isto vrijeme krenula je i zagrebačka produkcija s čitavim nizom socijalnih dokumentaraca kao što su BBB, Jurić: Tvrđa, Poezija i revolucija, Dečko kojem se žurilo, Oluja nad Krajinom, Paviljon 22 i mnogi drugi.

U svojoj drugoj fazi, nakon 2002. godine, Factum se okrenuo duljim formama i kompleksnijim dokumentarističkim strukturama. U trećoj fazi svoje kratke povijesti, nakon 2007. godine, Factum se formalnopravno osamostaljuje, seli na novu lokaciju i etablira kao nezaobilazan faktor suvremene hrvatske dokumentaristike. Rade se prvi dugometražni dokumentarci i ulazi u međunarodne koprodukcije.