Centar za dramsku umjetnost

 

Centar za dramsku umjetnost nastao je iz potrebe da se razbije monotonija i ustaljeni tempo hrvatske scene performativnih umjetnosti. Svojom djelatnošću ukazuju na repetitivne politike ustaljenih kazališnih praksi koje se oslanjaju na interne produkcije, nedostatak međunarodnih gostiju i performativnog sadržaja van specijaliziranih festivala, te nemogućnost diferencijacije između edukativnih, informativnih i razvojnih programa. 

Centar za dramsku umjetnost teži otvaranju novih mogućnosti za proboj i razvoj ozbiljne performativne misli i akcije u onim područjima gdje je njihova pojava neočekivana. 

Kroz Centar za dramsku umjetnost udruga nastoji razriješiti probleme nastale kroz institucionalnu samo-održivu kazališnu produkciju dobara unutar izvedbenih umjetnosti, ponuditi nove načine prezentacije performativnih umjetnosti, rekonstruirati krucijalne trenutke individualnih radikalnih performansa u novijoj hrvatskoj povijesti, afirmirati hrvatske izvedbene umjetnike/ce koji realiziraju svoje projekte u inozemstvu, ukazati na važnost marginaliziranih kazališnih formu te, u konačnici, spojiti programski marginalizirane centre u neformalnu mrežu za razmjenu i suradnju na području kulture i umjetnosti.

Kontakt:

Adresa: Gaje Alage 6, Zagreb
Telefon: (+385) (0)91 8929 747
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://www.cdu.hr/

Društvene mreže:

Glavni programi Centra za dramsku umjetnost uključuju magazin Frakcija, program izdavaštva Akcija, prezentaciju i međunarodnu razmjenu kroz program Akcija/Frakcija i edukacijski program Imaginarna akademija.

Frakcija je časopis o izvedbenim umjetnostima, pokrenut 1996. od strane skupine dramaturga, kazališnih teoretičara, kritičara i izvedbenih umjetnika. Od svog prvog broja Frakcija nudi teorijsku i kritičku podršku projektima koji su na margini interesa (ne samo hrvatskih) medija, kazališnih kritičara te institucionalnih dramskih i kazališnih studija.

Kroz projekt Akcija širi se područje djelovanja magazina Frakcija. Cilj je Akcije, kao izdavačkog programa, kompenzirati manjak osnovne teorijske, kritične, analitičke, produkcijske i povijesne literature u području suvremenog hrvatskog teatra. Osim toga, cilj je programa informirati i educirati širu publiku nudeći im osnovnu stručnu literaturu o performativnim i suvremenim umjetnostima.

Akcija/Frakcija predstavlja novu frontu za prezentaciju performativnih umjetnosti međunarodnim kuratorima i programatorima. Kroz program se pokušava odgovoriti na pitanja o stanju hrvatske i istočno-europske izvedbene scene.

Imaginarna akademija nastala je 1995. u suradnji Centra za dramsku umjetnost, Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu i Sveučilišta u Ohiu. Akademija je smještena u istarskom gradu Grožnjanu a u njoj se održavaju probe kao i praktični i teorijski seminari/predavanja čiji je cilj pomoći projektima i njihovim sudionicima u provedbi i realizaciji projekta.