Art radionica Lazareti

 

Art radionica Lazareti iz Dubrovnika kao nezavisna umjetnička inicijativa s djelovanjem je započela 1988. godine organizirajući izložbe, performanse,umjetničke razgovore i druga zbivanja u javnim gradskim prostorima Dubrovnika.

Kroz 25 godina aktivnog djelovanja pozicija ARL se promijenila iz neformalne umjetničke inicijative do organizacije koja u Lazaretima vodi nezavisni kulturni i društveni centar s cjelogodišnjim programom i svakodnevnim aktivnostima. Ustrajući kroz sve promjene kroz koje je Dubrovnik prolazio od kraja 1980-ih do danas ARL kontinuirano realizira vlastite programe i aktvnosti u prostorima Lazareta i drugim javnim prostorima.

Poboljšanje kvalitete života u Dubrovniku u umjetničkom, kulturnom i društvenom smislu kroz umjetničke, kulturne i druge javne aktivnosti te poticanje kvalitetnog razvoja civilnog društva u Dubrovniku i Hrvatskoj jedna je od glavnih misija organizacije.

Kao jedno od rješenja lokalnog problema nedostatka prostora za razvoj nezavisnih umjetničkih i kulturnih organizacija i programa, ARL je u Lazaretima otvorila svoj prostor i resurse kao novi javni i zajednički prostor velikom broju korisnika – umjetnicima, festivalima, udrugama, građanskim inicijativama i umjetničkim organizacijama.

Kontakt:

Adresa: Frana Supila 8, Dubrovnik
Telefon: (+385) (020) 324 633
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://www.arl.hr/

Društvene mreže:

 

Art radionica Lazareti danas funkcionira kao nezavisni suvremeni umjetnički, kulturni i društveni centar aktivan cijelu godinu. Program je artikuliran kroz nekoliko zasebnih programskih jedinica te niz participativnih aktivnosti objedinjenih nazivom Protuotrov.

U umjetničkim programima ističu se Galerija Otok, Scena Karantena, artists-in-residence programi ali i drugi glazbeni, suradničko-umjetnički projekti nastali u suradnji s drugim organizacijama i institucijama iz Hrvatske i inozemstva.

Suvremena umjetnost u središtu je zanimanja Art radionice Lazareti a otvaranjem Galerije Otok od 2005. posjeduju stalni izložbeni prostor. Galerija Otok predstavlja suvremene umjetnike svih generacija. Program nije definiran čvrstom kustoskom koncepcijom već je vođen zanimanjem i otvorenošću prema svim vidovima i formama istraživačke, progresivne i suvremene umjetnosti.

Scena Karantena je program suvremenih izvedbenih umjetnosti, nezavisne produkcije i suvremenog plesa. Program je pokrenut 2007. godine kao permanentni godišnji nasljednik Karantena festivala – festivala nezavisne i suvremene izvedbene produkcije. Program se sastoji od gostovanja, rezidencijalnih boravaka umjetnika i umjetničkih skupina u Lazaretima, koproduciranja suvremenih izvedbenih projekata, programa za djecu, programa suvremenog plesa te ugošćavanja festivala ili dijela festivala kao što su Festival Perforacije ili Le Petit Festival du Théâtre.

Također, ARL je jedna je od prvih organizacija u Hrvatskoj koja je započela s praksom umjetničkih rezidencija kao razmjene i suradnje s međunarodnim artists-in-residence prostorima i programima po načelu reciprociteta.