Filmaktiv

 

Filmaktiv je neprofitna organizacija koju čine kreativni i dinamični pojedinci okupljeni s ciljem razvoja nezavisne kulture i poticanja društvene promjene kroz neformalnu edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti te suradnju s drugim organizacijama i zainteresiranim građanima, a poštujući ljudska prava i slobodu izražavanja.

Snažno orijentiran prema društveno angažiranom filmu, Filmaktiv od 2001. godine (registriran 2004. kao udruga građana) realizira brojne radionice dokumentarnog filma u Rijeci i Hrvatskoj, organizira ili sudjeluje u organizaciji filmskih festivala i revija (Festival filmova o ljudskim pravima, Revija afričkog filma, Revija talijanskog filma, Liburnia Film Festival, Kastav Film Festival, STIFF) i razgovora o filmu, te producira dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove.

Kroz radionice dokumentarnog filma Filmaktiv je educirao nekoliko desetaka osoba koje su nastavile rad u polju (kao snimatelji, montažeri i redatelji) i svoju edukaciju, primjerice na Sveučilištu u Edinburghu i Sveučilištu u Tallinu.

Filmaktiv je dio Saveza udruga Molekula. Od 2006. Filmaktiv je član Saveza udruga Klubtura u okviru kojeg provodi svoje aktivnosti u partnerstvu s drugim srodnim organizacijama.

Kontakt:

Adresa: Korzo 28/I, Rijeka
Telefon: (+385) 095 874 5060
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://www.filmaktiv.org/

Društvene mreže:

   

 

Među glavne aktivnosti Filmaktiva ubrajaju se:

> Edukacija - Filmaktiv je pokrenut 2001. godine kao edukacijski projekt u sklopu “Doma mladih” Rijeka. Od tada, različite edukacijske radionice Filmaktiva do sada je prošlo preko tri stotine mladih ljudi iz cijele Hrvatske. U sklopu edukacijskih radionica snimljeno je četrdesetak kratkih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova koji su prikazani u desetak gradova u Hrvatskoj, kao i na festivalu u Mostaru u Bosni i Hercegovini. Glavni programi edukacije su radionice u Rijeci, radionice na otocima i specijalizirani edukacijski programi.

> Produkcija - Filmaktiv producira kratko- i srednjemetražne filmove svojih članova i vanjskih suradnika, kao i video radove koji su nastali kao produkt radionica. Popis produciranih filmova pronađite ovdje.

> Promocija - Filmaktiv kontinuirano promovira kvalitetne filmove, predstavljajući riječkoj publici stranu i domaću produkciju bilo izravno (organizirajući projekcije i smotre filmova uz gostovanje autora), bilo u partnerstvu s drugim organizacijama. Iznimno su ponosni/e Liburnia Film Festival i Human Rights Film Festival, programe koji dovode najbolje hrvatske dokumentarne filmove, tj. najeminentnije svjetske filmove koji se bave temom ljudskih prava, pred zahvalnu publiku Rijeke i Kvarnera.