KONTEJNER - biro suvremene umjetničke prakse

 

KONTEJNER - biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba je nevladina, neprofitna organizacija koja je kroz kustoski rad, produkciju umjetničkih projekata, organizaciju izložbi i teorijsku kontekstualizaciju usmjerena na kritičko propitivanje uloge i značenja znanosti, tehnologija i tijela u suvremenom društvu.

To uključuje intermedijalne i interdisciplinarne projekte na sjecištu znanosti, tehnologije i umjetnosti, tjelesnu umjetnost, hibridne i formalno inovativne upotrebe medija. Sadržajno to su projekti koji se referiraju na relevantne fenomene suvremenog društva i kulture, baveći se tabuima i etičkim sustavima koji ih legitimiziraju. Također, to je umjetnost koja tematizira društvo budućnosti, postčovjeka i njegovo obsolentno tijelo u koje interveniraju kibernetika, nanotehnologija, biotehnologija…

Ciljevi udruge su stvaranje modusa povezivanja umjetnosti i znanosti, povećanje produkcije kvalitetnih umjetničkih radova domaćih autora s područja umjetnosti i tehnologije, umjetnosti i znanosti te tjelesne umjetnosti, uspostavljanje partnerstva s organizacijama i institucijama istog područja interesa, promoviranje recentne hrvatske i svjetske produkcije u Hrvatskoj i internacionalno.

Kontakt:

Adresa: Kvaternikov trg 2, 10 000 Zagreb
Telefon: (+385) (01) 77 88 204
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.kontejner.org

Društvene mreže:

   

 

Od osnutka 2002. godine KONTEJNER je kroz navedene projekte kurirao i organizirao preko četrdeset zapaženih grupnih i samostalnih izložbi, festivala, predavanja i prezentacija priznatih međunarodnih i domaćih umjetnika i teoretičara.

> TOUCH ME - Touch Me je međunarodni projekt iz 2003.g. posvećen integraciji umjetnosti, znanosti i tehnologije, koji se od 2005.g. uz prezentaciju pojedinačnih radova i predavanja svake treće godine odvija u vidu festivala prezentirajući neke od najznačajnijih ostvarenja iz područja novomedijske umjetnosti.

> UradiSamARTLAB - Projekt istraživačkog, edukacijskog i produkcijskog karaktera čiji je cilj poticanje razvoja istraživačke umjetničke prakse na sjecištu znanosti i tehnologije koja zahtijeva kreativnu suradnju umjetnika i stručnjaka iz raznih znanstveno-tehnoloških disciplina.

> DEVICE_ART - Trijenalna medijski usmjerena međunarodna izložba koja se bavi umjetnošću naprava i robotikom od 2004. godine, koncipirana na principu komparacije strane i domaće device art scene.

> EKSTRAVAGANTNA TIJELA – Trijenalni je međunarodni, umjetnički festival iz 2007. godine koji propituje politike normalnog; te putem kojeg drugačija, ekstravagantna tijela/um, postaju ishodište kreativnosti umjetnika koji se prezentiraju na Ekstravagantnim tijelima, a festival mjesto uspostavljanja identiteta koji je za 'druge' traumatičan, ali djeluje.

> GALERIJA MOČVARA - Projekt Udruženja za razvoj kulture “URK” pokrenut 2001. u sklopu Kluba Močvara, a zamišljen kao dugoročna ljubavna veza divljeg klupskog programa i suvremene umjetničke scene. Od 2008. uvrštena je na HZSU-ov popis priznatih izlagačkih prostora, a od 2011., pod kustoskim vodstvom tima KONTEJNER, fokusirana na novomedijsku umjetnost s posebnim naglaskom na umjetnost zvuka i progresivnu upotrebu tehnologije.

Marcel.li Antunez Roca, Stahl Stenslie, Paul Granjon, Zoran Todorović, Kira O'Reilly, Giovanna Maria Casetta, Stephen Wilson, Joe Davis, Oreet Asherry, Haruki Nishijima, Tissue Art&Culture Project, Paul DeMarinis, Ray Lee, Marta de Menezes, Erich Berger, kustoska koncepcija festivala Break21/Ljubljana… samo su neka od imena koja su surađivala na gore-navedenim projektima.

KONTEJNER se također izuzetno uspješno prezentirao na međunarodnoj umjetničkoj sceni (National Review of Life Art/Glasgow/Perth, Art Space/Sidney, The Last East European Show u MSU/Beograd, O3one Galerija/Beograd, Galerija G12 HUB/Beograd, RX Galerija/San Francisco, Synthetic Times, NAMOC/Peking, Ars Electronica/Linz…) i ostvario suradnju s Live Art Developement Agency/London, Galerija Kapelica/Ljubljana, Ectopia/Lisabon, Scart/Prag.

KONTEJNER je jedan od osnivača Europske mreže za umjetnost i znanost.