Centralna jedinica / MUU

 

Centralna jedinica udruženje je građana osnovano 2009. sa svrhom mijenjanja vizure grada i promoviranja drugačijih umjetničkih programa koji bi osigurali konstantnu promociju Hrvatske i hrvatske umjetnosti te na ulice grada dovodili najrecentnija djela novih umjetničkih praksi.

Ideja se oformila u projekt Muzej ulične umjetnosti - anti muzeja bez zgrade, radnog vremena i naplate karata; koji na ulice grada dovodi neke od najznačajnijih svjetskih umjetnika. Ciljevi projekta su otvoreni dijalog između grada, struke, umjetnika i građana, dovođenje kulturnog sadržaja tamo gdje ga nema, formiranje pozitivne slike grada Zagreba kao urbanog središta s razvijenim senzibilitetom prema suvremenoj umjetnosti u javnom prostoru, revitalizacija napuštenih gradskih prostora a sve to na temelju kulturnog, društvenog i ekonomskog održivog razvoja.

KONTAKT:

Adresa: Prilaz Gjure Deželića 18, Zagreb
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Društvene mreže:

Do sada su realizirana četiri izdanja Muzeja ulične umjetnosti

Recentni projekti udruge uključuju dovođenje kulturnog sadržaja u novozagrebačke kvartove Dugave (2011.) i Siget (2012.) gdje živi preko 20.000 ljudi, a kulturni sadržaj je sveden na gradsku knjižnicu u Dugavama i Cinestar kino u shopping centru Avenue Mall.

Zatim, stvaranje najveće instalacije u Hrvatskoj sagrađene od recikliranog materijala (2012.) točnije drvnog otpada u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i engleskim kolektivom Robots u svrhu osvještavanja individualne odgovornosti prema očuvanju okoliša, te oživljavanje napuštene vojne bolnice u Vlaškoj 87 i stvaranje novog gradskog kulturnog žarišta (2013).