URK Močvara

 

Udruženje za razvoj kulture “URK” je neprofitna udruga građana osnovana 1995. godine u Zagrebu s ciljem oživljavanja ratom i tadašnjom političkom voljom opustošenog kulturnog života grada, naročito u području interesa mladih.

Nakon godina djelovanja unutar Kluba studenata Filozofskog fakulteta, URK 16. travnja 1999. otvara Močvaru, preuredivši stari zapušteni diskont pića u Runjaninovoj ulici. 2000. godine Močvara se seli na obalu rijeke Save u prostor bivše tvornice Jedinstvo (Trnjanski nasip bb), koji joj je dodijelio vlasnik prostora Grad Zagreb.

Kontakt:

Adresa: Trnjanski nasip bb, Zagreb
Telefon: 01 6159 667 (klub), 01 6159 668 (ured)
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://www.mochvara.hr/

Društvene mreže:

URK unutar Močvare organizira niz raznolikih kulturnih aktivnosti i programa.

> Podrži scenu! koncertni je program u klubu Močvara. Namjera mu je, putem redovitih mjesečnih koncerata, dati priliku za predstavljanje mladim, nedovoljno afirmiranim bendovima i izvođačima.

> U Močvari mjesto za prezentaciju svog rada mogu pronaći svi oni kazalištarci koji nisu htjeli, ili mogli, djelovati u klasičnim financijsko profitabilnim obrascima umjetničkog djelovanja putem platforme KUM – Kazalište u Močvari.

> Filmske večeri u Močvari dio su redovnog programa. Održavaju se jednom mjesečno a podijeljene su na četiri grupe programa.

Human Rights Film Festival neprofitni je projekt dviju istaknutih organizacija nezavisne kulture – Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture "URK", pokrenut 2002. godine s ciljem unapređenja vidljivosti raznih tema s područja ljudskih prava u mediju filma.

Močvarni Laboratorij je projekt neformalne edukacije koji upotpunjuje misiju URK-a o vođenju kluba koji zadovoljava različite potrebe uglavnom mladih ljudi i koji ih kroz svoje programe, a posebno ovim projektom, educira i otvara im “prozore u svijet”. U tu svrhu u prostorijama kluba Močvara u odigrava se jednom godišnje tromjesečni ciklusa radionica.

> Galerija Močvara predstavlja domaće i strane umjetnike u klupskoj atmosferi začinjenoj koncertima i partijima. 2011. projekt ulazi u novu fazu: kustoski tim KONTEJNER publici u galeriji razotkriva novomedijske umjetnosti s naglaskom na umjetnosti zvuka i progresivnu upotrebu tehnologije.

Pored samostalnih projekata Udruženje za razvoj kulture i klub Močvara su u partnerstvu s drugim udrugama sudjelovali u različitim projektima kao što su Otokultivator - ljetna škola kulture, eko-kulturni festival PonikveSeasplash Reggae FestivalTabor u TaboruMočvara u Karanteni. Također, u suradnji s udrugom Test! – teatar studentima 2004. godine pokrenut je projekt izdavanja literature vezane uz alternativne kazališne izričaje i nezavisni teatar. URK je od 2002. član mreže Clubture.