Kulturtreger / Booksa

 

Udruga za promicanje kultura 'Kulturtreger' osnovana je 2003. s ciljem promocije i popularizacije književnosti i drugih oblika suvremene urbane kulture i kulture mladih.

Književni klub i klub za mlade Booksa, portal za knjigu i književnost booksa.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture tri su glavna i stalna projekta Kulturtregera. Osim ovih, udruga provodi i druge projekte iz područja nezavisne kulture i neformalnog obrazovanja.

Vrijednosti koje su protkane u sve što Kulturtreger radi su: otvorenost, suradnja i dijalog, tolerancija, uvažavanje raznolikosti, nenasilje, kritički pristup, ljubav prema umjetnosti, solidarnost, jednakost i društveni angažman.

Kontakt:

Adresa: Martićeva 14d, Zagreb (svaki dan osim ponedjeljka, 11h – 20h)
Telefon: (+385) (01) 461 61 24
Web: http://booksa.hr/
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Social:

foto: Matea Šabić

Književni klub i klub za mlade Booksa prostor je koji objedinjuje druženje, rad, zabavu i učenje. Otvoren je šest dana u tjednu, jedanaest mjeseci u godini i funkcionira na temelju članstva. Godišnja članarina iznosi 10 kuna i omogućuje boravak u klubu, korištenje klupske čitaonice, bežični internet, povremene popuste na predstave i slično. Preko dana prostor je mjesto gdje se članstvo okuplja i radi, razmjenjuje iskustva, planira zajedničke projekte, druži, dijeli informacije. Navečer se u klubu odvijaju kulturni, umjetnički ili aktivistički programi. Neke od njih organizira Kulturtreger, a značajan broj njih su programi ostalih udruga, kulturnih ili umjetničkih inicijativa, ili pojedinaca kojima klub Booksa ustupa svoj prostor i logistiku. Osim književnih tribina i razgovora, u klubu se održavaju i putopisna predavanja, koncerti mladih kantautora i kantautorica, sastanci čitateljskih klubova, aktivističke tribine i slično. Ulaz na sve programe u klubu Booksa je besplatan.Tu su još i radionice kreativnog pisanja proze i poezije za kojima vlada neprestani interes.

Portal booksa.hr jedno je od središnjih online mjesta za knjigu i književnost ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji. Portal redovito objavljuje vijesti iz područja književnosti, kritike književnih djela iz Hrvatske i susjednih zemalja, recenzije, kolumne, radove polaznika Booksinih radionica, pregled novih književnih izdanja te najave književnih događanja. Otkad je krenuo s radom 2007. godine portal nastoji svim temama koje se tiču književnosti i knjige pristupiti na otvoren, kritički, relevantan i zanimljiv način.

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture osnovan je s ciljem da prikupi, arhivira, digitalizira i učini dostupnim javnosti radove koji su nastali u području nezavisne kulture i umjetnosti od 80-tih godina prošlog stoljeća do danas. Centar je fizički smješten u prostoru kluba Booksa a pregled materijala koje je Centar dosad prikupio moguće je petkom, od 11 do 19h, uz prethodnu najavu.