Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade

 

POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade je javna neprofitna ustanova u kulturi utemeljena na modelu civilno-javnog partnerstva, koju su krajem 2008. zajednički osnovali i kojom zajedno upravljaju Savez udruga Operacija Grad i Grad Zagreb.

Misija je POGON-a pružati kvalitetan i pouzdan servis za produkciju, prezentaciju i afirmaciju nezavisnih suvremenih umjetničkih i kulturnih praksi te za aktivno sudjelovanje mladih u kulturnim i drugim aktivnostima u Zagrebu.

Kontakt:

Adresa: Kneza Mislava 11, Zagreb (ured i konferencijska dvorana); Trnjanski nasip bb (Pogon Jedinstvo - velika dvorana)
Telefon: 01 4682 463 / 01 4682 464
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://www.pogonzagreb.hr/

Društvene mreže:

 

Temeljna funkcija Pogona je da daje na korištenje prostore kojima upravlja, za programe organizacija kulture i mladih grada Zagreba. Pogon nije definiran estetskim kriterijima niti čvrstim programskim / kustoskim konceptom, već funkcionira kao otvorena platforma.

U Pogonu se godišnje organizira preko 200 različitih javnih događanja iz svih disciplina suvremene kulture i umjetnosti (izložbe, kazališne i plesne predstave, predstave novog cirkusa, koncerti, predavanja, javne tribine i drugo) te preko 150 radionica i seminara. Uz to, Pogon se redovno koristi i za produkciju, probe, umjetničke rezidencije, sastanke i slično. U Pogonu nastupaju brojna poznata imena domaće i međunarodne scene, ali priliku dobivaju i mnogi mladi umjetnici koji će se tek afirmirati. Godišnje ga koristi oko 80 različitih organizacija, neformalnih grupa i organizatora-pojedinaca. Programe unutar Pogona, bilo kao publika ili sudionice, prema procjenama koristi oko 20 000 ljudi godišnje, prije svega mlađa populacija (studenti i osobe na počecima svoje karijere).

Kroz svoje aktivnosti na međunarodnoj, prije svega europskoj sceni, Pogon želi doprinijeti povezivanju i omogućiti konkretne suradnje između domaćih i inozemnih umjetnika. Tako je ostvarena trajna suradnja s prestižnom njemačkom institucijom Akademie Schloss Solitude u razmijeni umjetnika na rezidencijalnim boravcima. Pored toga, Pogon je jedan od inicijatora europskog projekta Corners, koji okuplja umjetnike i istraživače iz regija s rubova Europe te im omogućuje produkciju multidisciplinarnih umjetničkih projekata. Uz to, Pogon sudjeluje na različitim međunarodnim raspravama o ulozi kulture u današnjoj Europi te je i punopravni član međunarodne organizacije Culture Action Europe.