Domino (Queer Zagreb)

 

Domino je nevladina, nestranačka, neprofitna udruga sa sjedištem u Zagrebu koja ima za cilj propitivanje tradicionalnih i rad na transformaciji opresivnih normi u tranzicijskom društvu kroz kulturu, medije, javne politike, obrazovanje i suradnje s domaćim i međunarodnim organizacijama.

Vizija Domina je da u društvu postoji konstantnost prepoznavanja normi koje onemogućuju slobodu kreativnog umjetničkog i queer izražavanja koje je subverzivno, ali bezopasno za druge ljude. To izražavanje najčešće je vidljivo kroz nezavisne umjetničke izričaje koji su garancija pomicanja granica i kritičkog propitivanja postojećih društvenih normi. Zbog toga su angažirani u stvaranju takvog društvenog okruženja u kojoj će se nezavisna kultura što slobodnije moći manifestirati kroz različite forme i kroz različite aktere.

Kontakt:

Adresa: Kranjčevićeva 11, Zagreb
Telefon: + 385 1 3820 019
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://www.thisisadominoproject.org/

Društvene mreže:

 

Udruga provodi svoje aktivnosti i ostvaruje opće ciljeve kroz četiri glavna programa: kultura, mediji, edukacija, politika.

> Po pitanju kulture, najvidljiviji je produkt Domina festival Queer Zagreb koji se trenutno održava čitave godine pod programom Queer Sezone i osnaženog, novog koncepta queera kao široke platforme za izvrsnost u umjetnosti s mogućnošću praćenja, otkrivanja i interpretacije novih trendova koji se usuđuju otvoreno govoriti o normama koje čine društvo i umjetničke prakse.

> Festival Perforacije se održava svake godine u tri hrvatska grada, Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, a predstavlja širok spektar umjetnika s Balkana čije se izvedbe temelje na plesnom, kazališnom i likovnom izrazu te prijelaznim i graničnim područjima i disciplinama. Iako se njihov rad dotiče pitanja identiteta (javnog, političkog, vjerskog, ekološkog), te pitanja granica redefiniranja i prostora, kolektivne i osobne povijesti, u većini svojih radova ipak govore o sadašnjosti.

> Putem portala Queer.hr, Queer Zagreb prati teme relevantne za LGBT pitanja u Hrvatskoj i regiji, te na globalnoj razini. Istaknuti sadržajni momenti su intervjui s relevantnim osobama političkog i kulturnog života, live praćenje Prideova u Hrvatskoj i regiji, praćenje legislativnih i općepolitičkih razvoja, slučajeva diskriminacije i zločina iz mržnje te sudjelovanje u akcijama organizacija i uključivanje LGBT zajednice u projekt.

> Putem Centra za LGBT ravnopravnost Domino u suradnji sa Zagreb Pride Udruženjem i udrugom LORI radi na zagovaranju i poboljšanju pravnog statusa LGBTIQ osoba, te edukacijama, kampanjama i istraživanjima.