Udruženje likovnih stvaralaca

Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić (ULS) djeluje na području grada Zaprešića i okolice kao nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija s ciljem ostvarivanja kulturnih, prosvjetnih i umjetničkih aktivnosti te s poticanjem kreativnosti, povezivanja i jačanja svijesti građana unutar lokalne zajednice, ali i šire.

Likovni umjetnici Zaprešića i okolice počeli su svojim okupljanjem i djelovanjem 80-ih godina prošlog stoljeća izlažući svoje radove kao i radove niza eminentnih umjetnika u “Galeriji Rotonda” (Zaprešić).

1998. godine, nakon kraćeg prekida organiziranog djelovanja ponovno se okupljaju i formira se udruga pod današnjim nazivom ULS Zaprešić. Od tada Udruga djeluje kontinuirano organizirajući zajedničke i pojedinačne izložbe, kiparske, keramičke i likovne radionice. Okosnicu članstva ULS-a čine akademski kipari, slikari, grafičari, studenti likovne akademije te autori bez formalne naobrazbe.

Vizija je udruge stvaranje samoodrživog kulturnog organizma koji djeluje na pojedinca i njegovo okruženje te u njemu stvara nove vrijednosti. Misija je udruge poticanje svijesti mladih o važnosti udruživanja i organiziranog djelovanja radi povećavanja kvalitete sadržaja na prostoru u kojem žive.

Uključivanjem mladih pojedinaca i povezivanjem s postojećim udrugama i institucijama cilj je ULS-a potaknuti stvaranje platforme potrebne za istraživanje i utvrđivanje problema vezanih uz potrebe u kulturi na području Grada Zaprešića, te omogućiti njihovo rješavanje.

Pružanje prilike svakom nadarenom pojedincu da se svojim sudjelovanjem u ekipnom radu educira u svim segmentima kulturne i umjetničke djelatnosti i razvije vlastitu ličnost dovoljno snažnu da može prepoznati postojeće vrijednosti i dati nove (vlastite) sredini u kojoj se nalazi.

Kontakt

Adresa: Savska 15, 10290 Zaprešić
Telefon: +385 (0)91 762 1367
Web: http://uls.com.hr/
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. / Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Glavni projekti udruge ULS uključuju:

Međunarodna izložba “Minijature”: tradicionalna kulturna manifestacija s kontinuiranim trajanjem od 19 godina. Izložba „Minijature“ na relevantan način predstavlja likovne umjetnike grada Zaprešića i Hrvatske u međunarodnom kontekstu. Ciljevi su projekta njegov razvoj kao održive platforme za ostvarivanje komunikacije među mladim umjetnicima u Hrvatskoj i inozemstvu; poticanje svijesti građana grada Zaprešića o potrebi revitalizacije baštine Novih Dvora kao potencijalne kulturno-turističke jezgre koja privlači raznovrsne posjetitelje i stvara novu kulturnu publiku; te integriranje suvremenih kulturnih programa u kulturnu baštinu grada Zaprešića.

Akvareli na skeli: tradicionalna pozivna jednodnevna likovna kolonija na skeli Medsave bazirana na suradnji likovnih udruga i institucija dvaju gradova – Samobora i Zaprešića. Radovi nastali na koloniji izlažu se u Muzeju Matija Skurjeni, Samoborskom muzeju i Velikoj galeriji grada Zaboka. Svrha projekta je povezivanje dva susjedna grada, revitalizacija tehnike akvarela, jačanje kulturne ponude na županijskoj razini i očuvanje kulturnog identiteta gradova Samobora i Zaprešića.

Raku: Keramičke radionice održavaju se od 2004.godine. Do sada je realizirano 40-ak, većinom u Zaprešiću. Ostale su realizirane u Dugom Selu (u suradnji s POU Dugo Selo), Karlovcu (u suradnji s udrugom ''Carpe diem''), Samoboru (u suradnji s Udrugom likovnih umjetnika Samobora). Tehnika raku keramike izvorno potječe iz Japana, gdje je, od 16. stoljeća na dalje, služila za izradu posebnih posuda koje su se koristile u tradicionalnoj ceremoniji pripreme i ispijanja čaja. Ono što raku keramiku čini posebnom u odnosu na ostale keramičke tehnike, jest izrazito atraktivan proces izvedbe kojeg karakterizira vađenje još užarenih predmeta iz peći te njihovo zatrpavanje piljevinom, lišćem ili nekim organskim materijalom.

Čitajmo sliku: Projekt suradnje ULS-a i gradske knjižnice Ante Kovačića temeljen na cjelogodišnjem predstavljanju umjetnika u galerijskom prostoru knjižnice. U projektu je predviđeno sudjelovanje 6 umjetnika, pretežno studenata ALU Zagreb. Prednost imaju autori s prebivalištem na području grada Zaprešića i umjetnici koji se bave ilustracijom. 

Sadnja knjige: Suradnički projekt ULS-a i barcelonskih umjetnika Ane Cristine Pol i Alfreda Marcha. Za vrijeme rezidencijalnog boravka u Zaprešiću, umjetnici i udruga surađuju u „sadnji“ njihove prve knjige – kalendaru o permakulturi. Prema zamisli, knjiga bi trebala ilustrirati odnos prirode i čovjekovih aktivnosti vezanih uz mjesece i izmjenu godišnjih doba. Na ''sadnji'' knjige radilo je 13 autora: Paula Bučar, Helena Ohnjec, Ana Cristina Pol, Iris Poljan, Irena Škrinjar, Silvio Balija, Ivan Čačić, Luka Čačić, Mario Gazić, Alfred March, Mirko Škoc, Šimun Tolić i Tomislav Tomić. Ilustracije su rađene u tehnici visokog tiska – linoreza, a uvez u tradicionalnoj japanskoj maniri.