Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo

 

Centar Miko Tripalo je osnovan radi promicanja demokratskih ideja i vrijednosti u Hrvatskoj, ostvarivanja vladavine prava, poticanja europeizacije hrvatskog društva i politike te pružanja potpore procesu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Cilj Centra i njegovih članova je potaknuti dijalog, podići svijest te predložiti i potaknuti promjene o važnim pitanjima prvenstveno s područja političkog i pravnog sustava, ali i socijalne države.

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo utemeljili su 2. srpnja 2003. godine u Zagrebu istaknuti hrvatski znanstvenici, članovi akademske zajednice i javni djelatnici. Centar je osnovan kao neprofitna, nestranačka i nevladina udruga. Nazvan po Miki Tripalu, jednom od najistaknutijih i trajno uvažavanih osoba u hrvatskoj javnosti u posljednjih pet desetljeća.

U svom radu Centar Miko Tripalo teži integraciji akademskih i primijenjenih metoda istraživanja i dijalogu u javnom okruženju u cilju postizanja kvalitetnih, konsenzusom dobivenih rješenja javnih politika i poticanja reformi u interesu hrvatske demokratske budućnosti kao punopravnog člana europske zajednice naroda i značajnog čimbenika u regiji.

Rad Centra usmjeren je ne samo prema predlaganju konkretnih reformskih prijedloga, već i ka poticanju reformi samog procesa donošenja javnih politika u Hrvatskoj kako bi on postao efikasniji, transparentniji, podložniji kontroli i participativniji. Okosnica tih nastojanja Centra su nuđenje platformi temeljenih na rezultatima istraživanja javnih politika, stimuliranje diskusije i dijaloga o procesima donošenja javnih politika, i poticanje trajne uloga nevladinih sudionica u tim procesima.

Kontakt:

Adresa: Ilica 5 (Oktogon/II), Zagreb
Telefon: (+385) (01) 4813 281
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.tripalo.hr

 

Djelovanje Centra Miko Tripalo je usmjereno prema nekoliko glavnih područja u okviru promicanja demokratskih ideja i vrijednosti u Hrvatskoj kroz jačanje pravne države i stvaranja zdravog i demokratskog političkog sustava:

> Pravo i politički sustav (pravna država, reforma pravosudnog sustava, reforma izbornog zakonodavstva i pitanja sustavne korupcije u društvu; dobro upravljanje (good governance) i uloga raznih društvenih čimbenika u participativnim, transparentnim i odgovornim javnim politikama).

> Socijalno-gospodarske teme (socijalna uključivost i pravičnost, problematika rada, zapošljavanja i socijalne (ne)jednakosti, mirovinski sustav).

> Društvena pitanja (obrazovanje, uloga medija u društvu, nacionalni identitet, kulturni razvoj)

Ova područja Centar Miko Tripalo vidi kao neposredne, ključne i složene izazove na putu političkog, gospodarskog i društvenog razvoja Hrvatske, kao i uvjete koje treba zadovoljiti radi ulaska u EU. Uspješno rješavanje tih problema zahtijeva postizanje konsenzusa, konstruktivni dijalog i nuđenje rješenja temeljenih na znanju.

Kao dio svojih stalnih aktivnosti usmjerenih promicanju demokratskih ideja i vrijednosti u Hrvatskoj, ostvarivanju vladavine prava te poticanju europeizacije hrvatskog društva i politike, Centar Miko Tripalo dodjeljuje godišnju Nagradu Miko Tripalo za doprinos razvoju demokracije i slobode medija.

Nagrada se dodjeljuje za znanstveno i publicističko djelovanje koje pridonosi promicanju europskih vrijednosti u hrvatskome društvu. Odluku o dodjeli Nagrade donosi Skupština Centra temeljem prijedloga Upravnog odbora. Nominacije i obrazloženja za dodjelu nagrade Upravnom odboru Centra predlaže Povjerenstvo za dodjelu nagrade.

Centar također provodi projekt Decentralizacija i lokalna samouprava: reforma sustava lokalne samouprave kojim pokušava napraviti pregled funkcioniranja lokalne samouprave na koji će se nastavljati sveobuhvatan i konkretan prijedlog reformskih promjena. 

Osim navedenog, izdaju publikacije i organiziraju skupove.